- Min passion är att göra saker enkelt. Den stora trenden just nu är att minnen blir digitala. Att ta bilder och skriva sms direkt till en blogg är något vi tror starkt på, förklarar Christian Lindholm, ansvarig för utvecklingen av multimedieprodukter på Nokia.

Han ligger bakom Nokias senaste koncept: Nokia Lifeblog. Det är ett program för både pc:n och mobilen. Programmet gör det möjligt att flytta bilder och text från mobilen till en blogg på nätet eller till ett arkiv i den egna persondatorn.

- Vi ser en innehållsexplosion. Det lagras fantastiskt mycket data, men det blir allt svårare att hålla reda på och kategorisera innehållet, säger civilekonomen Christian Lindholm.

Gudfadern
Hemma i Finland kallas han "mobilanvändarnas gudfader" av tidningen Helsingin Sanomat för sitt arbete med utformningen av Nokias navigeringsknappar och mobilplattformen Series 60.

- 1996 startade jag Series 60, strax efter att Palms handdator kom ut på marknaden. Jag hade redan då en klar åsikt om att produkten skulle dö eftersom man var tvungen att använda två händer. Vår tes med smarta telefoner var att de skulle styras med en hand. Palmen var inget annat än en rip-off från Apples Newton. Det stora som Palm gjorde var att introducera ett grafiskt gränssnitt och att företaget fick folk att använda prylarna.

I dag har han lagt utvecklingen av Series 60 bakom sig.

Fria händer
I sin nya roll har han helt fria händer att testa och bygga nya multimedieprodukter.

Enligt honom startade arbetet med Lifeblog redan 1998.

- Jag tänkte, vad är nästa stora grej som ska organiseras och som inte fungerar.

Svaret kom snabbt - lagring av digitalt innehåll.

Han berättar att Nokia länge letade efter ett filsystem som lagrade bilder och text i kronologisk ordning automatiskt.

- Vi trodde att Apple skulle lösa det i OS X, men det blev inte alls bättre. Microsofts kan inte radikalt förändra filsystemet eftersom företaget har en för stor kundbas som kör det nuvarande systemet. Då frågade jag mig varför inte Nokia kan ta fram ett eget filsystem.

Sagt och gjort.

I Lifeblog ingår ett filsystem som i stor del bygger på erfarenheterna från mobiltelefonin.

- Telefonerna är textbehandlare, video- och bildskapare. De har en synkroniserad klocka och det gör det lätt att få en objektorienterad tidsaxel. Alla bilder och texter lagras i kronologisk ordning, precis som i en dagbok, och det är en stor fördel när man vill gå igenom gamla händelser och minnen. Vi ville att man ska kunna ramla på minnen och få en emotionell reaktion, säger Christian Lindholm.

Mobilen används allt oftare för att fånga de små sakerna i livet.

- Det kan vara en simpel bild på mitt barn eller på en kompis som i själva ögonblicket inte betyder så mycket men som kan få en stor betydelse i framtiden, säger Christian Lindholm.

Flitig bloggare
Att dela med sig av tankar och idéer på webben via så kallade bloggar är en uppåtgående trend. Christian Lindholm är en flitig bloggare och driver sajten christianlinholm.com med bloggen Moving Experiences.

- Bloggen är ett fenomen som får en allt starkare påverkan på vår vardag och det är ett utmärkt verktyg i privatlivet. Om du är på semester kan du ladda bilder och texter från mobilen direkt till din blogg. Då kan dina nära och kära enkelt och smidigt hålla sig uppdaterade med vad barnbarnen pysslar med, avslutar Christian Lindholm.

Fakta

Ålder: 42
Jobb: Ansvarig för utvecklingen av multimediaprodukter på Nokia
Utbildning: Civilekonom
Karriär: 10 år på Nokia, Är skaparen av navigeringsknapparna i Nokias mobiler och den nya plattformen Series 60.
Aktuell med: Hjärnan bakom utvecklingen av Lifeblog. Ett program som ska underlätta arkivering av digitala minnen och förenkla bloggning med mobilen.
Visste du att...
…Stefan Lindholm är fascinerad av stolar. Han anser att det är en av världens svåraste produkter att designa.