I dag var det dags för Gottfrid Svartholm Warg att höras i Stockholms tingsrätt om dataintrånget hos Logica. Intrånget, som ska ha pågått fram till i mars förra året och som bland annat drabbat Polisen och Skatteverket, har beskrivits som ett av de största i Sverige.

Enligt åklagaren ska Gottfrid Svartholm Warg tillsammans med en 36-årig man från Dalarna ha tagit sig in i Logicas stordator och på det sättet kommit åt stora mängder personuppgifter och inloggningsuppgifter. Intrånget upptäcktes i mars förra året och Svartholm Warg greps i slutet av sommaren i Kambodja, där han varit bosatt sedan 2008.

Gottfrid Svartholm Warg bestrider inte att hans datorer i Kambodja kan ha varit inblandade i intrånget mot Logicas stordatorer. Men han säger samtidigt att det är en större grupp människor som haft tillgång till maskinerna, både fysiskt i hans lägenhet och via olika typer av fjärruppkopplingar. Enligt honom har maskinerna använts som testmaskiner för att utveckla olika typer av program och han har inte haft någon koll på vad de har använts till. De som ska haft tillgång till hans datorer ingår enligt Svartholm Warg i en hackargrupp som kallar sig The Lattice team eller "tLt". Gruppen ska bestå av mellan fem och tio personer, majoriteten svenskar, som bosatt sig i Kambodja.

Åklagaren Henrik Olin ägnade en stor del av förmiddagen åt att via chattloggar från bland annat Passagen kunna knyta de båda misstänkta till användarnamn som öppet diskuterat intrången. Gottfrid Svartholm Warg är från Pirate Bay-åren allmänt känd under namnet Anakata. Men i det här fallet ska han enligt åklagaren ha chattat under namnet tLt.

Gottfrid Svartholm Warg säger att han ibland använt det namnet, men att alla i hackergruppen använt det på olika servrar och vid olika tillfällen. Gottfrid Svartholm Warg säger också att han misstänker att det är någon av de andra i gruppen som står bakom intrången och som pratat om dem i chattar. Han vill dock inte berätta vem det skulle vara.

Under förhöret framkom också att Gottfrid Svartholm Warg ska ha haft ytterligare en dator som försvunnit samband med gripandet i Kambodja. Den datorn, döpt till Case efter hackaren i cyberpunkklassikern Neuromancer, ska ha varit hans huvudsakliga under tiden som intrången har skett och inte den Macbook som enligt utredningen har spår från intrången.

På frågan varför han inte nämnt den tidigare svarade Gottfrid Svarthom Warg:

– Ni har inte frågat om den.

Åklagare Henrik Olin tycker inte att de nya uppgifterna om datorn påverkar hans resonemang.

– Möjligtvis påverkar det Svartholm Wargs trovärdighet negativt, säger han.

Fakta

Fyra personer står åtalade i rättegången som hålls i Stockholms tingsrätt. Gottfrid Svartholm Warg är misstänkt för tre fall av dataintrång, ett fall av grovt bedrägeri och ett fall av försök till grovt bedrägeri.