Du har skrivit en bok om hur man blir en vinnarskalle. Kan man bli det? Är det inte något man bara är?

– Vi har alla tillfällen då vi har varit vårt bästa jag, eller lyckats hålla ihop saker under press och kommit ut på andra sidan med en skön känsla. Jag vill bredda begreppet och ser det som att det går att förvärva den egenskapen. Då får man inte fastna i att en vinnarskalle är någon som hatar att förlora till varje pris. För mig handlar det om inre kontroll och att lyckas frigöra inneboende resurser och kanalisera energin i rätt riktning.

Hur går det till?

– En vinnarskalle tävlar mot sig själv i första hand. Det handlar om att hålla sig lugn vad som än händer. Att intala sig själv att inte backa inför något obehagligt. Även om man förlorar och inte får som man vill kan man vara en vinnare i kampen mot sig själv genom att ha gjort det man faktiskt bestämt sig för.

– Det handlar mycket om träning. När man hamnar i en situation man inte gillar är första steget att försöka ändra de yttre förutsättningarna. Går inte det kan man träna upp sin inre styrka så att det till slut inte stör dig. På så sätt tar man själv kontroll över situationen.

Vad är positivt med att vara en vinnarskalle på jobbet?

– Genom att växa med uppgiften mår man bättre. Att känna att man har mer att ge men inte får det ur sig skapar en enorm frustration. Det är en fördel att känna att om något ska hända något måste man göra det själv. Det vill säga att man tar egna initiativ i stället för att skylla på omständigheter.

Finns det några risker?

– Risken är att den som kör sitt eget race och är väldigt kompromisslös blir svår att samarbeta med. Att bli en vinnarkskalle ska inte gå ut över andra utan det handlar om att bygga upp en trygghet i sig själv som gör det lättare att nå sina mål.