I den stora dataintrångsrättegången som just nu pågår i Stockholms tingsrätt är Gottfrid Svartholm Warg den mest kände av de anklagade för brottet. Men även en 36-årig man från Dalarna är åtalad.

36-åringen har erkänt ett antal åtalspunkter, men inte kärnan i åtalet – intrånget mot GCI, som hette Logica när intrånget skedde. Enligt åklagaren Henrik Olin handlar det om det största dataintrånget i svensk rättshistoria och därför saknas prejudikat.

Under onsdagen förhördes flera experter med anledning av intrånget mot CGI. Bland annat CGIs säkerhetschef Anders Sandell.

– Säkerhetschefen på Logica menar att angriparna skulle ha kunnat stänga ned stordatorn, säger Henrik Olin under onsdagens sammanfattande plädering, där han resonerar kring straffvärdet för 36-åringen.

Mediebilden att CGI och de andra drabbade företagen skulle ha haft en låg nivå på sin säkerhet stämmer inte, menar åklagaren. Han hänvisar i samband med det till kontentan av förhöret med säkerhetspolisens expert.

– Det handlar inte om säkerhetsbrister i företagen. Det handlar om en mycket skicklig angripare. Säkerhetspolisens expert var uppenbarligen imponerad, säger Henrik Olin.

Även 36-åringens advokat beskriver de åtalade som mycket skickliga it-experter. Gottfrid Svartholm Warg beskrivs som ett "geni på datorer". Advokaten säger vidare att 36-åringen är en "supersmart grabb".

På grund av 36-åringens personliga problem skulle han ha svårt att klara ett fängelsestraff, anser advokaten, men efter en eventuell skyddstillsyn med vård skulle han kunna göra stor nytta i samhället. I första hand bör däremot 36-åringen dömas till dryga böter, tycker advokaten.

Åklagaren hävdar att 36-åringen i första hand bör få fängelse i ett år, alternativet till det är skyddstillsyn med övervakad vård. Men trots 36-åringens påstått aktiva del i intrången anser åklagaren att det är Gottfrid Svartholm Warg som är den drivande.

– Det är han som för dataintrånget vidare. 36-åringens roll är underordnad Svartholm Wargs, hävdar åklagaren.

Det framkom under tisdagen att Gottfrid Svartholm Warg hävdar att hans dator har fjärrstyrts. Det gör också 36-åringen. Åklagaren lägger fram argument för att datorn inte har fjärrstyrts, men advokaten skjuter in sig på ett antal osäkerhetsfaktorer i bevisningen. Ett exempel är att åklagaren hävdar att antennerna till det trådlösa nätet fysiskt måste flyttas för att det ska ha varit möjligt att fjärrstyra datorn, men enligt advokaten är det inte klarlagt att det stämmer. Advokaten anser också att två krypterade datorer, som polisens experter inte har lyckats låsa upp, kan innehålla material som visar att 36-åringens dator har fjärrstyrts.

Åklagaren lutar sig mot ett stort bevisunderlag när det gäller intrång under 2012. Men han hävdar också intrång mot både CGI och Infotorg under 2010 och 2011.

Under onsdagens plädering framkom också att 36-åringens huvuddator har kört Ubuntu One, en molnlagringstjänst kopplad till Linuxvarianten Ubuntu. På datorn är ett fjärrstyrningsprogram installerat, utan lösenordskydd.

Fakta

  • Det har inte framkommit något klart motiv till de stora dataintrången. Åklagaren Henrik Olin spekulerade under onsdagen i att det skulle handla om att gärningsmännen drevs av att genomföra den tekniskt komplicerade utmaningen, att knäcka stordatorerna.
  • Åklagaren framhäver speciellt att CGI och Applicate har hjälpt till mycket när det gäller den it-forensiska förundersökningen. Applicate var ett konsultföretag i företagsgruppen Bisnode som äger Infotorg. Det senare är den betalinformationstjänst som hackarna tog sin in i för att bland annat komma över en stor mängd personuppgifter.