Allt fler leverantörer av lagringsutrustning har börjat satsa på system där man ersätter vanliga hårddiskar med flashenheter. Ett sådant exempel är EMC som för ett år sedan köpte flashspecialisten Xtremio vars produkter nu har dykt upp i Sverige. Bland de första kunderna märks Kommunalförbundet Itsam vars medlemskommuner nu börjat testköra det nya systemet.

500 användare i Vimmerby kommun har i ett par månader testat möjligheten att ersätta vanliga kontorsdatorer med virtuella skrivbord enligt den modell som brukar kallas virtual desktop interface, vdi. Det bygger på att både operativsystem och program körs via centrala servrar, i det här fallet med EMCs Xtremio för lagring och fildelning.

Thomas Sjöholm, systemtekniker på Itsam, säger att flashdiskar visserligen kostar mer än vanliga hårddiskar men att man ändå får en bättre totalekonomi eftersom satsningen på virtuella skrivbord innebär att drift och support blir mycket billigare.

Han berättar att de inledande testerna slagit väl ut och att man nu har planer på utöka systemet så att över 1 500 användare kan få virtuella skrivbord.

I första hand är det kommunalförbundets skolor som ska gå över till det nya arbetssättet, något som Itsams vd Alberto Necovski säger öppnar för nya möjligheter.

– Inom skolvärlden har man länge talat om en dator per elev och satt det som mål, men med virtuella skrivbord är det inte längre ett meningsfullt begrepp. Nu kan användaren nå sin personliga it-miljö från vilken dator som helst, lika väl som från en surfplatta.

Itsam har valt en version av Xtremio som rymmer 6,6 TB vilket ska räcka bra för ett par tusen användare. EMCs teknikspecialist Magnus Backman säger att varje enhet stöder 2 500 skrivbord och att man även kan bygga ihop dem i ett kluster med åtta maskiner.

– Xtremio utnyttjar ett system med så kallad inlinededuplicering som reducerar all redundant data och gör att man får en låg kostnad per desktop. Prestandan är likadan eller bättre jämfört en traditionell pc eller Mac.

Fakta

Kommunalförbundet Itsam bildades 2009 och ansvarar för den kommunala it-verksamheten i de sex medlemskommunerna Boxholm, Kinda, Vimmerby, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög. Itsam har 48 anställda med huvudkontor i Kisa.

På den svenska marknaden är det Cygate som tillhandahåller EMCs Xtremio All-Flash Array och även fungerar som integratörer av produkten.