Den satellitburna bredbandstjänsten Tooway har funnits i några år på olika marknader runt om i världen. För två år började den testas av Teliasonera i en satsning riktad mot finska kunder i glesbygd. Nu är det dags för en satsning i Sverige och då sker det utan medverkan från Telia.

– Nej, vi är inte delaktiga i Eutelsats satsningar på den svenska marknaden, men vi tittar däremot på andra alternativ, vilka vi i så fall får återkomma till om och när det är läge, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

På den svenska marknaden samarbetar Eutelsat i stället med det lilla bolaget Roslagen Broadband, vars verksamhet hittills gått ut på att förse 400 kunder bosatta i Roslagens skärgård med bredband via ett 20-tal egna master.

– Det känns givetvis roligt att kunna slå Telia på fingrarna. Samtidigt är det här en stor utmaning för oss som litet bolag. Jag tror att den här tjänsten har stora möjligheter att bära sig själv och avtalet med Eutelsat innebär att de kan ta över om vi inte uppfyller deras krav, säger Patrik Olsson, affärsutvecklare på Roslagen Broadband.

Eutelsat erbjuder en bredbandstjänst där man kan få nedladdningshastigheter på 20 Mbit/s medan uppladdningshastigheten ligger på 6 Mbit/s. I det nya utbudet av tjänster går det att välja flera olika alternativ där man antingen betalar för ett visst antal GB per månad eller väljer flat rate. På den prislista som nu finns tillgänglig på rbcom.se framgår det att priset för ett abonnemang med nedladdningshastighet på 2 Mbit/s och dataförbrukning på 2 GB per månad uppgår till 195 kronor per månad. Det tyngsta paketet kostar 795 kronor per månad och i samtliga fall utgår även en installationskostnad på 995 kronor.

I Tooway-paketet ingår det en parabolantenn samt ett modem som man kan hyra månadsvis enligt samma modell som bredbandsaktörerna tillämpar.

– Regeringen har som uttalat mål att 95 procent av befolkningen ska få tillgång till bredband under nästa år men med det här alternativet finns nu för första gången möjlighet att komma upp i 100 procent, säger Patrik Olsson.

Redan 1997 lanserade Tele2 och Viasat den första satellitinternettjänsten i Sverige. Då var hastigheten "den dubbla jämfört med isdn"

Fakta

  • Franska Eutelsat (European Telecommunications Satellite Organization) hör till marknadens största satellitföretag vars tjänster används av närmare 5 000 tv-stationer runt om i världen.
  • Den första satelliten, Eutelsat 1F1, skickades upp 1983.
  • Företagets bredbandstjänster introducerades 2007 och klarade inledningsvis 3,6 Mbit/s nedströms. Nu kommer man upp i 20 Mbit/s via ett nät bestående av 30 satelliter.
  • Även SES Broadband (hette tidigare Astra2Connect) erbjuder bredband via satellit med 20 Mbit/s i många europeiska länder, dock inte Sverige.