Den danska polisen misstänker att Piratebay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg tagit sig in i stordatorer hos danska CSC, ett bolag som sköter stordatordrift åt flera danska myndigheter. Intrånget ska ha skett i perioden april till augusti förra året, samtidigt som de stora attackerna mot Logica (numera CGI) och Nordea i Sverige.

Hos den danska leverantören ska han ha kommit över uppgifter från flera danska myndigheters register, däribland polisens. Bland uppgifterna finns till exempel ett register som innehåller människor efterlysta genom EUs gränssamarbete Schengen.

Enligt ett pressmeddelande som dansk polis skickat ut är det konstaterat att stora mängder data har laddats ned. Dock vet utredarna ännu inte om information i registren ändrats av den eller de som varit inne i systemet.

Enligt Computer Swedens danska systertidning Computerworld handlar det också om personnummeruppgifter som rör miljontals danskar som kommit på avvägar. Den danska polisen vill dock tona ned riskerna eftersom databasen med personnummer som stulits ska ha varit krypterad.

I likhet med det intrång hos svenska Logica som Gottfrid Svartholm Warg misstänks för handlar det även i det danska fallet om stordatorer från IBM som har hackats. Enligt danska tidningen Berlingske är det också den svenska polisen som i sin utredning kring Gottfrid Svartholm Warg lämnat uppgifter till dansk polis om intrånget hos CSC.

Rättegången mot Svartholm Warg som rör intrång hos Nordea och Logica avslutades i går. I samband med den häktades han också på begäran av den danska polisen.

Dom i fallet kring Nordea och Logica väntas den 14 juni. Veckan efter det bestäms om Gottfrid Svartholm Warg ska lämnas ut till Danmark.