Washington Post avslöjade i går ett tidigare okänt program med namnet Prism som används av amerikanska myndigheter. Enligt tidningen används Prism bland annat av den amerikanska underrättelseorganisationen NSA.

Prism består av olika tekniker som ger NSA direkt tillgång till de servrar som drivs av flera teknikföretag. Även FBI ska ha tillgång till Prism enligt Washington Post.

De företag som pekas ut i rapporten inkluderar Google, Apple, Facebook, Yahoo, Microsoft och Skype.

I ett uttalande till Wall Street Journal nekar Google till uppgifterna och säger att företaget inte har några bakdörrar som gör det möjligt för myndigheter att direkt komma åt användarnas privata information.

Facebook uppger att företaget inte erbjuder myndigheter direkt tillgång till sina servrar. Men företaget tillägger även att man i vissa fall ger ut uppgifter om användare enligt de lagar som gäller.

Apple uppger att företaget aldrig hört talas om Prism och säger i ett uttalande att amerikanska myndigheter inte har direkt tillgång till företagets servar.

– Vi ger aldrig amerikanska myndigheter direkt tillgång våra servrar. Vill en myndighet ta del av något måste de visa upp ett domstolsbeslut, säger Apple i ett uttalande.

Yahoo uppger att företaget inte erbjuder myndigheter direkt tillgång till sina servrar och att man tar användarnas privatliv på största allvar. Microsoftägda Skype har ännu inte kommenterat uppgifterna till Wall Street Journal.