Tiden före midsommar är för många årets mest stressiga period, möjligtvis i konkurrens med veckorna innan julen. Ändå är det inte då flest söker hjälp för stress som de inte kan hantera. På Stressmottagningen, där man forskar om och behandlar människor för stressproblem, är det snarare efter sommarledigheten som flest söker hjälp.

– Det är patienter som har hållit ut till semestern och tänkt att de ska få ladda batterierna under sommaren. När de kommer tillbaka till jobbet inser de att det inte har räckt, säger Kerstin Jeding, psykolog vid mottagningen och författare till flera böcker om stress och sömnproblem.

Faktum är att många lägger för stor vikt vid semestern som ett sätt att hålla stressen borta. Några veckor per år är inte vad som behövs, säger Kerstin Jeding. Hur avslappnad man än känner sig under ledigheten så blir den känslan inte kvar särskilt länge efter att man har gått tillbaka till jobbet.

– Forskning visar att man känner sig i balans bara någon vecka efter semestern. På samma sätt som vi inte kan äta i tre veckor och klara oss på det till hösten, kan vi inte vila i tre veckor och leva på denna vila resten av året, säger Kerstin Jeding.

Hennes råd är att inte förlita sig till semestern som den enda andningspausen, utan försöka hitta en balans som räcker över hela året. Det är lättare sagt än gjort, men en sak hon har märkt är att många inte klarar att vårda tillfällen då det är mindre att göra i arbetet.

– Vi är bra på att ta oss igenom de intensiva perioderna genom att tänka på att det blir enklare efteråt. Men vi är sämre på de lugna perioderna. Ofta startar man nya projekt omedelbart när de inträffar.

Är semestern, som för många börjar snart, då värdelös för att hålla stressen under kontroll? Nej, inte riktigt. Men det är värt att tänka över vad man vill uppnå med sin lediga tid. Vi har många förväntningar på vad en semester “ska vara”.

– Alla behöver inte åka på äventyrsresor eller umgås med hela släkten. Om det är återhämtning man behöver så kanske hängmattan hemma är viktigare än en lång resa.