Det hela började i torsdags, då The Guardian avslöjade att operatören Verizon efter ett hemligt domstolsbeslut löpande tvingas lämna ut telefondata till FBI och signalspaningsorganisationen NSA, National Security Agency. De data som lämnas ut är metadata av typen vem som ringt vem, var, och hur länge. Det hela är inte olikt den datalagring som svenska operatörer är skyldiga att göra, men NSA-varianten är mer långtgående. Bland annat lämnas telefonernas imei-nummer, deras id:n, ut.
Bara timmar efter att The Guardians avslöjande publicerats kom nästa rapport. Washington Post kunde berätta om Prism, ett underrättelseprogram som låter NSA få tillgång till data från nio internetföretag: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, AOL, Skype, Youtube och Apple. Avslöjandet stärktes med dokument i form av en hemlig power point-presentation som läckts från NSA.
Även The Guardian hade Prism-historien för publicering och lade ut den på sin sajt kort därefter.
Avslöjandena väcker starka reaktioner, inte minst i Europa. Bland annat väcks frågan om inte USAs status som "säker hamn" för EU-medborgare bör dras tillbaka. Safe harbour-principen innebär att lagring av persondata på amerikanska servrar är godkänt under EUs dataskyddslagar.
Även webbens skapare Tim Berners-Lee uttalar sig.
De utpekade företagen förnekar emellertid kategoriskt, framför allt uppgiften att NSA skulle ha "direkt tillgång" till företagens servrar. Det får Washington Post att backa något, och ändra ordalydelsen i sin artikel.
The Guardian står däremot på sig och påpekar att påståendet om direkt tillgång kommer från NSAs egen presentation.
Hur exakt insamlingen har gått till är fortfarande oklart, men rutinerade säkerhetsreportern Marc Armbinder har en teori om att företagen skapar speglar av det innehåll som NSA vill titta på.
Under tiden har USAs Director of national intelligence, James Clapper, som är direkt underställd president Barack Obama, medgett att Prism existerar. Det beskrivs som ett datasystem som används för laglig insamling av utländsk underrättelseinformation från internetföretag. Dessutom påpekas att företagen vet om att insamlingen sker.
Nästa avslöjande från The Guardian handlar om Boundless Informant, ett verktyg som NSA använder för att sammanställa varifrån dess underrättelseinformation kommer. Verktyget visar bland annat att Sverige hör till de länder det spanas minst på.
Kulmen på första veckans avslöjanden sker på söndagkvällen då källan, 29-årige it-konsulten Edward Snowden, träder fram. På ett hotellrum i Hong Kong berättar han om vad han sett under sin tid som anställd på CIA och på NSAs underleverantörer Dell och Booz Allen Hamilton.
Booz Allen, där Snowden senast arbetat, säger sig vara chockade över läckan. Och republikanska politiker kräver att Edward Snowden utlämnas från Hong Kong.