– Bara ett par minuter senare fick man upp en läskopia av systemet. Man kan läsa men inte notera några nya uppgifter, säger Richard Sjöberg, pressekreterare på Stockholms läns landsting.

Personalen i länet har istället gått över till att skriva ner journalinformationen på papper i väntan på att systemet ska komma upp. Senaste prognosen var enligt Richard Sjöberg vid 17-tiden, något som Klas Östman, presschef på Karolinska Universitetssjukhuset också fått höra.

– Det är hela sjukvården som är drabbad. Det är illa nog på Karolinska. Nu ligger det inte helt nere utan somliga kliniker kan läsa. Man måste använda papper, ett arbetssätt som vi inte är anpassade för. Det håller inte i längden, säger Klas Östman.

Richard Sjöberg berättar att en grupp tekniker, dedikarade för arbete med journalsystemet arbetar med att få igång det igen. Men någon närmare information om vad som händer har han inte.

– De som kan det här sitter och arbetar med att få igång det så fort som möjligt, säger han.

Så sent som för en vecka sedan drabbades Karolinska av ett annat it-haveri. Den gången var det en brandvägg som spökade.

Runt halv fem på eftermiddagen får Computer Sweden kontakt med Susanne Bayard, it-direktör på Stockholms läns landsting. Läget är fortfarande detsamma, journalsystemet kan läsas men inte skrivas.

– Vi kommer att läsa in backuper för att återställa systemet, säger Susanne Bayard.

Hon berättar att det ännu inte finns någon indikation av vad som kan ha orsakat felet. Parallellt med att man försöker att få igång systemet igen letas också efter anledningarna till felet, men ännu har de inte kommit fram till något. Susanne Bayard säger att ingenting liknande har skett tidigare.

– Det stoppade bara strax före klockan 11, säger hon.