En vecka efter att tidningarna The Guardian och Washington Post började publicera läckta dokument, som visar hur amerikanska myndigheter med signalspaningsorganisationen NSA i spetsen bedriver övervakning i hittills okänd skala, börjar reaktionerna nå stormstyrka. Inte minst i Europa.

EU-kommissionens vice ordförande Viviane Reding har skickat ett starkt formulerat brev till USAs justitieminister Eric Holder, med krav från EU om förklaringar kring det omdiskuterade Prism-programmet och liknande verksamhet. EU vill bland annat veta om Prism är riktat mot unionens medborgare, hur data samlas in, om spaningen bara gäller nationell och utrikes säkerhet eller även andra områden, och vilka rättigheter medborgare och företag i EU har för att motsätta sig insamlingen av data. Det skriver The Guardian.

Viviane Reding skriver att hon är oroad över att USA "har tillgång till och bearbetar, i stor skala, EU-medborgares data hos stora amerikanska internetföretag" och att detta kan ha "grava konsekvenser för EU-medborgarnas grundläggande rättigheter". EU förväntar sig ett detaljerat svar redan innan unionens ministrar håller rådsmöte på fredag.

Svaret kan få påverkan på handelsrelationerna mellan USA och EU. USA tillhör de länder som fått stämpeln "säker hamn" av EU, vilket ges till länder som kan anförtros hantera EU-medborgarnas data.

Även i USA växer protesterna. Aktivistorganisationen ACLU, American Civil Liberties Union, har stämt amerikanska staten i en domstol i New York för konstitutionsbrott. ACLU anser att NSAs aktiviteter kan jämföras med att staten "stjäl varje amerikans adressbok".

Amerikanska kongressens representanthus informerades på tisdagkvällen, bakom lyckta dörrar, av höga chefer från underrättelsetjänsten och FBI. Efter mötet var representanter från såväl demokraterna som republikanerna upprörda. Steve King, republikansk representant från Iowa, säger till The Guardian att han väntar sig partiöverskridande åtgärder för att bringa klarhet i frågan.

– Folket måste veta vad som pågår i deras namn, men vi måste börja med att kongressen får veta vad i hela friden det är som pågår, säger demokraten Elijah Cummings till The Guardian.

Utanför den politiska sfären försöker de utpekade företagen, de som enligt de läckta dokumenten ger NSA tillgång till stora mängder användardata, med alla medel rentvå sig. Det började med ett öppet brev från Google där företaget ber att bli kvitt sin munkavle och få publicera hur många förfrågningar som kommer från myndigheterna. Google publicerar liknande statistik i sin transparensrapport, men den typen av ärenden som skandalen handlar om finns inte med där. Googles krav har följts av liknande från både Microsoft och Facebook.

Samtidigt har en ny gräsrotsrörelse tagit fart, ledd av Mozilla och amerikanska aktivistorganisationer. På sajten stopwatching.us, har ett hundratal organisationer och företag skrivit under ett brev till amerikanska kongressen med krav på full transparens kring NSAs övervakning, och privatpersoner uppmanas att göra detsamma. Redan första dagen hade 27 000 personer skrivit under brevet.