Vpn-tjänsten, Integrity.st, skiljer sig inte särskilt mycket mot andra liknande tjänster som redan finns ute på marknaden. Och likt andra tjänster kan den inte skydda mot allt, speciellt inte efter de avslöjande som kommit i dagarna.

– Om man har en krypterad vpn-tunnel under svenska gränsen klarar man sig mot FRA. NSA däremot har ju direktingångar till Google och Apple då de är överösta av förfrågningar så de ger helt enkelt tillgång till rubbet. Det kan man ju inte skydda sig mot i en vpn-tjänst, säger nätveteranen Oscar Swartz, en av grundarna bakom stiftelsen.

– Det handlar snarare om att väcka uppmärksamhet och få folk att tänka efter, fortsätter han.

Tjänsten lanseras i dag enbart som ett alternativ för Bahnhofs kunder, som går via bredbandsoperatören själv. I framtiden är det tänkt att den ska erbjudas både som en direkt tjänst till slutkunder samt i samma form som testfasen ser ut i dagsläget, via en internetleverantör.

Bakom 5:e juli-stiftelsen står bland annat Oscar Swartz, som länge arbetat med internetfrågor. Tanken var att vara en motpol mot politiker och andra aktörer som de tycker mest pratar sig varma om internetfrihet men sedan inte gör någonting.

– Det är en idé som kom till oss gamla rävar i internetbranschen där allt fler och fler ser det gamla nätet med frihet undermineras, säger Oscar Swartz.

Namnet kommer från det datum då FN antog en resolution för att samma rättigheter som gällde i verkliga världen också skulle gälla på internet.

– Vi tycker inte att det riktigt är så. I verkliga världen kan man sitta på ett café utan risk att bli avlyssnad. Det gäller inte på nätet. Politikerna säger så mycket, och Carl Bildt är tydlig vapendragare för ett fritt internet. Men när det gäller att agera, då är orden tomma, säger Oscar Swartz.

Några fler projekt har inte planerats ännu. I stiftelsen finns också grundarna Jon Karlung samt Andreas Norman tillsammans med ytterligare tre styrelsemedlemmar. Planen är dock att mer saker ska komma.

– Vi får väl se. Jag och Jon Karlung har en del att göra, och han är en väldigt idérik människa. Vi får se vad man kan hitta på, säger Oscar Swartz.