Oavsett vad som är sant i härvan står mycket på spel för Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, AOL, Skype, Youtube och Apple just nu. Anklagade för att tillåta amerikanska staten att rumstera mer eller mindre fritt i deras serverrum kämpar de hårt just nu för att rentvå sina namn och behålla förtroendet hos sina kunder.

I stort sett samtliga bolag förnekar att den amerikanska underrättelsemyndigheten NSA har en bakdörr till deras servrar och hävdar att de bara delar ut information om användare om det finns domstolsbeslut på saken. Samtidigt erkänner Obamas administration att det här projektet, Prism, verkligen existerar – och att företagen vet om att insamlingen sker. Och The Guardian, som först publicerade storyn, står på sig.

Att trafiken på internet övervakas är knappast någon överraskning. För tio år sedan gick debattens vågor höga om Echelon, övervakningssystemet där amerikaner och britter avlyssnade noder på internet. NSA har funnits sedan 1952 och trots att dess existens tog lång tid att erkänna för amerikanska staten har det inte varit en okänd eller okontroversiellt myndighet. NSA är just nu på väg att färdigställa ett datacenter i Utah med lagringskapacitet på en yottabyte ( 24 nollor bakom). Att tro att NSA enbart sysslat med att lyssna på trafik – och inte lagra och analysera den – är att vara rätt naiv. Vi får nog vänja oss vid tanken att mejl är som att skicka ett vykort. Mottagaren får meddelandet, men det kan läsas av i stort sett vem som helst längs dess väg.

Det nya är tillgången till data, att de amerikanska internetföretagen ska ha öppnat en väg till sina servrar och kunddata. Därmed har bolagen tvingats sälja ut det viktigaste som en tjänsteleverantör på internet har: kundernas förtroende.

Även om det i dagsläget är svårt att bedöma vad som verkligen stämmer spelar det inte så stor roll för de anklagade storbolagen. Alla miljarder användare av deras tjänster har fått sig en tankeställare: skickas min information vidare till amerikanska staten?

Dessutom ...

... noterar jag att Iphones nya operativsystem ser ut som en blandning mellan Windows Phone och Android. Apples nyskapande era är över.