Steve Jobs putsade upp Apples äpple till skinande nya nivåer. Men efter hans frånfälle har äpplet blivit allt brunare i kanterna. Jämfört med för ett år sedan är aktiekursen ned 25 procent på Nasdaq-börsen. Inte blev det bättre av vad som kom fram under Apples stora utvecklarkonferens WWDC nu i veckan. Som en marknadsobservatör uttryckte det: Varje gång Tim Cook öppnar munnen faller kursen.

Ipod, Itunes, Iphone, Macbook Air och så klart Ipad var omvälvande produktsläpp som tvingade hela branschen att följa efter eller att lägga ned sina egna produkter. Itunes Radio är inte riktigt på samma nivå, för att uttrycka det milt.

Visst är det bra att Apple uppgraderar IOS, de flesta har en längre tid nu klagat på att operativet för mobila enheter har börjat se sunkigt ut i jämförelse med fräscha uppgraderingar av Android och kanske speciellt Windows Phone. Å andra sidan känns det nu som om Apple apar efter de andra i stället för att hålla i ledarfanan.

Den mest imponerande nyheten från WWDC var batteritiden på 13-tumsutgåvan av Macbook Air: hela 12 timmar. Men det hade varit mer imponerande om Apple äntligen hade visat upp en helt ny innovativ produkt.

Något många har väntat på är en tv. I Walter Isaacsons biografi över Steve Jobs står det på slutet att han hade planer just på en tv-apparat. Och varför inte? Det är fortfarande ganska krångligt att få ihop mediespelare och nättjänster med vardagsrummets samlingspunkt. Kanske har utvecklingen av strömmande film- och tv-programstjänster som Netflix strulat till det hela. Och det är förstås rörigt och jobbigt rättighetsmässigt. Men det var ju inte saker som hindrade Steve Jobs med Itunes Music Store.

Apropå Netflix: Tänk om Netflix skulle lansera en verkligt smart tv, förkonfigurerad med allt det senaste. Då skulle vi se början till ett nytt Apple.

Å andra sidan finns det inget som tyder på att Apple plötsligt skulle tappa stort när det gäller försäljning av sina fortfarande mycket populära produkter. De många nyheterna under ytan kan ses som små innovationer som hjälper till att håller skeppet på kurs. Men utrymmet är just nu större än på länge för någon annan att ta initiativet för stora förändringar.