802.11ac är namnet som ska ersätta den gamla n-standarden för trådlösa nät. Den smyger sig nu allt mer in i branschen. I och med skiftet tar nu trådlösa hastigheter ett rejält hopp framåt - det talas om hastigheter på upp till 7 Gbit/s. En mängd förbättringar ska dessutom göra uppkopplingarna stabilare och snabbare.

Det är ännu bara ett handfull av produkter som använder standarden, men fler tillkommer i allt högre takt. Bland de mest profilerade produkterna är Apples nya Macbook Air och Mac Pro som presenterades förra veckan. I dagarna går även D-Link ut och lanserar routrar med ac-standarden, och Aruba Networks lanserade redan i maj sin första produkt med standarden.

– Det kommer ju otroligt mycket frågor och alla är väldigt intresserade. Att göra en första beställning kan däremot ta lite tid. Men det är väldigt många intressenter från företag, säger Maria Tiderman, Sverigechef på Aruba Networks.

En av de kanske lite mer spännande funktionerna som nu får se dagens ljus är något som började utvecklas redan i förra generationen av standarder. Beamforming är termen för den teknik som gör nätverken intelligentare, och som är tänkt att bli standardiserat. Tack vare tekniken kan nätverket anpassas automatiskt och rikta in dataströmmen mot de enheter som är anslutna, istället för att bara täcka ett helt område.

Men det som kanske ska ge mest effekt är dels antalet strömmar som tillåts i standarden, och dels hur mycket data som kan föras över per ström. I ac-standarden tillåts upp till åtta strömmar, med en kapacitet på 433 Mbit/s var. Tillsammans med att det nu går att använda kanaler uppemot 160 Mhz som dubblar hastigheten, blir den totala teoretiska kapaciteten på nära 7 Gbit/s.

Men det gäller att hejda sig lite. När n-standarden lanserades pratades det även då om för tiden otroliga hastigheter. Men riktigt så blev det inte.

– När man lanserade 11n 2007 skulle det innebära 600 Mbit/s via fyra strömmar. Men det hände inte. Det var ingen produkt som kom med det. Men det kommer däremot ske för 11ac. Det står med i specifikationen för standarden och det är åt det hållet vi ser att utvecklingen går, säger Tomas Harglin, systems engineer på Aruba Networks.

Än så länge är det maximalt tre strömmar som gäller på de lanserade produkterna, både hos Aruba och D-Link. Den sistnnämnda släpper inom kort fyra routrar varav en klarar tre strömmar. Det är imponerande trådlösa hastigheter på nära 1.3 Gbit/s som är taket, men ännu snabbare än så får man avvakta lite med.

– I första generation har vi ingen chipptillverkare som klarar fler strömmar. Och det är det vi bygger våra produkter på, säger Marco Stenvall.