Man ska inte jämföra oliver med stjärnfrukt, som det gamla uttrycket lyder. Det går helt enkelt inte att ställa marknadens olika strömmande film- och tv-tjänster mot varandra, för de är så olika. Valet handlar i slutändan mer om hur just du vill konsumera film och tv. Vi tänkte försöka guida dig rätt. Och du, glöm inte kolla att fri surf verkligen är fri surf innan du tittar loss utan wi-fi...

Filmnet

Vad? Alla födda tidigare än 1980 tycker måhända att namnet klingar bekant. Och släktskapet med den gamla kabel-tv-kanalen är inte helt långsökt. Filmnet är nämligen den digitala distributionsformen av innehåll från tv-filmkanalen C More (även om långt ifrån allt från tv-kanalen finns i utbudet). Plattformsstödet är ännu under utveckling, då tjänsten är relativt ny, och en hel del saknas i dagsläget. Utbudet är rejält, med många bra tv-serier och en hel del nya filmer. En intressant utmanare.

Pris: 99 kronor per månad.
Utbud: Filmer och tv-serier, av tämligen ny och välkänd kaliber.
Passar dig som: Vill se lite nyare filmer.
Plus: Starkt utbud.
Minus: Klent plattformsstöd än så länge.

HBO Nordic

Vad? Tv-seriehimlen. Eller borde ha varit, i alla fall. Närmaste konkurrenten Netflix har helt klart lyckats bättre med sin lansering. Knasiga abonnemangsmodeller och diverse tekniska tillkortakommanden har skadat HBO Nordics rykte rejält (vissa går så långt som att kalla det en av de sämsta tjänstelanseringarna i Sverige någonsin). Tack vare egenproducerade topp-tv-serier som Game of Thrones har man överlevt så här långt. Det är också tjänstens enda, dock riktigt stora, styrka.

Pris: 79 kronor per månad.
Utbud: Galet många fantastiska tv-serier, många av de mest väl­renommérade i världen (som Game of Thrones, Boardwalk Empire, The Newsroom). På filmsidan desto skralare.
Passar dig som: Är galen i HBO-serier.
Plus: Många av världens bästa tv-serier bor här.
Minus: Tjänsten är inte tekniskt fulländad, för att uttrycka saken milt.

Headweb

Vad? En hyrtjänst för film på nätet. Här pröjsar du för tillgång till en rulle i 48 timmar. Det kostar mellan 29 och 39 kronor per film och du kan se filmerna på dator, via Playstation, i smart-tv eller i surfplatta. Stöd för Airplay finns. Numer finns även stöd för Android, vilket varit en av tjänstens stora tillkortakommanden tidigare.

Pris: 29–39 kr/film.
Utbud: Uppåt 8 000 titlar (nästan bara film, inga tv-serier). De riktiga ”kioskvältarna” lyser dock med sin frånvaro.
Passar dig som: Inte vill knyta upp dig med ett abonnemang, utan hellre pröjsar per rulle.
Plus: Massivt plattformsstöd. Hög bildkvalitet.
Minus: Lite halvskralt utbud, inga tv-serier.

Magine

Vad? Tänk ett Spotify för playkanaler, ungefär. Magine, som fortfarande är i betastadiet, låter dig ”spola” i livesändningarna. Det grafiska upplägget utgörs av en tv-tablå som du kan navigera i både uppåt/nedåt (kanalval) samt höger/vänster (tidsaxeln). Det finns app till mobil och surfplatta och stöd för Apples Airplay. Tjänsten vore klockren om det inte var för att det påfallande ofta saknas rättigheter, i synnerhet för vidarebefordran till favoritplasman via Airplay. Viasat bidrar dessutom med noll och ingenting i utbudsväg, eftersom de förstås föredrar att du köper deras tjänst.

Pris: 0 kronor (beta).
Utbud:
Som ett grundpaket kabel-tv, fast utan Viasatkanalerna. Inget arkiv med program, med andra ord. Däremot tv-on-demand så det ryker.
Passar dig som:
Vill ha ett kabel-tv-abonnemang på fickan.
Plus:
Många tv-kanaler.
Minus:
Inga Viasatkanaler, inget film- och tv-seriearkiv.

Viaplay

Vad? Över 6 000 titlar i arkivet, stöd för mobila enheter, appar till alla tänkbara plattformar och en herrans massa fina livesändningar (Premier League, inte minst). Det handlar inte om några
renodlade tv-kanaler som distribueras ”live”, men däremot kan du förstås se program som förekommer i Viasats kanaler live. Tjänsten ligger helt enkelt på titelnivå snarare än på kanalnivå. Blir väldigt mycket dyrare om du vill ha sporten också.

Pris: 79–249 kronor per månad.
Utbud: Både livesändningar och ett enormt arkiv med film och tv-serier.
Passar dig som: Vill se både film, tv-serier, underhållningsprogram och sport.
Plus: Du får väldigt mycket underhållning, i synnerhet om du väljer paketet med sport. Möjlighet att ladda ner och titta offline.
Minus: Det kostar en slant.

Voddler

Vad? Beroende på hur man ser på saken så är det här filmtjänsten som inte vet vad den är, alternativt filmtjänsten som försöker vara allt på en gång. Du kan både hyra, abonnera, köpa eller se vissa (ett fåtal) titlar gratis. Utbudet på cirka 4 000 titlar är bra på filmsidan, men sämre när det kommer till tv-serier. Att apparna till tjänsten inte är särskilt bra drar ner helhetsintrycket. Voddler är dock ensamt om den förnämliga egenskapen att erbjuda förvaringsutrymme för de filmer man köper, och tillåter även att man delar dem med upp till tio vänner via systemet Viewshare. En helt laglig filmdelningstjänst, med andra ord. Kanske är det framtidens melodi?

Pris: Styckpris eller 79 kronor per månad. Viewshare, 49 kr/mån.
Utbud: Filmer och tv-serier med fokus på det förstnämnda.
Passar dig som: Vill ha en relativt prisvärd filmtjänst med fokus på film snarare än tv-serier.
Plus: Du kan välja betalningsmodell. Många smarta funktioner, exempelvis ViewShare. Hyggligt utbud av film.
Minus: Dåliga appar. Lite sämre på tv-serie­sidan.

Netflix

Vad? En film och tv-jukebox med mycket stort utbud. Många tv-serier finns här, men utbudet har minskat sedan Warner dragit sig ur samarbetet med Netflix för att satsa på en egen tjänst. Utbudet är enormt ändå, och på filmsidan är man klart starkare än de flesta. Finns för alla tänkbara plattformar, till och med som en egen app i Apple TV.

Pris: 79 kronor per månad.
Utbud: Klassiker till halvnytt i alla kategorier. Feta serier som Mad Men och Breaking Bad. Även egna produktioner som House of Cards.
Passar dig som:
Vill ha ett massivt utbud av både film och tv-serier.
Plus: Finns på alla plattformar. Lågt pris. Kända titlar och tunga tv-serier.
Minus: Inte de nyaste titlarna och segt mellan uppdateringarna.