STORDATORERAN.

 • IBM
I dag är IBM inte beroende av stordatorer, eller hårdvara över huvud taget. Mer än halva omsättningen kommer från tjänster och målet för de närmaste åren är att öka inkomsterna från mjukvara. Inget pekar på att IBM ska sluta tillverka stordatorer, däremot har företaget inte längre klientdatorer i sortimentet och det ryktas om en avyttring av mindre servrar.

 • Fujitsu
Japanska Fujitsu ser ut som den starkaste konkurrenten till IBM på stordatorer, med egna operativsystem och konstruktioner. Företaget har med jämna mellanrum utmanat IBM vad gäller prestanda för stordatorer.

 • Bull

Den franska leverantören Bull har ett diversifierat serverutbud och satsar på Linux. Stordatorer finns fortfarande kvar i sortimentet, men har inte så central roll. Bull erbjuder exempelvis konsulttjänster och it-drift.

 • Amdahl
Amdahl, som köptes av Fujitsu 1997, nådde framgångar på 1980-talet med IBM-kompatibla stordatorer som var billigare än originalen. När IBM lanserade 64-bitars stordatorer 2000 hängde Amdahl inte på och har i dag en undanskymd roll på marknaden.

 • Unisys
Bildades 1986 som en sammanslagning av stordatorleverantörerna Burroughs och Sperry. Sperrys utvecklingsverktyg och driftmiljö Mapper var inflytelserika på 1980-talet. Det används fortfarande, men mindre. Största delen av Unisys intäkter kommer från tjänster.

 • Digital Equipment Corporation

Efter stora framgångar med minidatorerna i Vaxfamiljen under 1980-talet gick det trögare för Digital under 1990-talet. Företaget köptes 1998 av Compaq, som i sin tur köptes av HP 2002. Operativsystemet OpenVMS med rötter från Digital kan fortfarande köras på servrar från HP.

 • Data General
Data General var en populär leverantör av minidatorer redan på 1970-talet. På 1980-talet missade de den gryende pc-revolutionen och förvärvades till slut av EMC 1999. Tre av de fyra Data General-grundare kom från Digital.

 • Norsk Data
Norsk Data, med huvudkontor i Oslo, var framgångsrikt på minidatormarknaden under 1970- och 1980-talet. Försvann i praktiken i början av 1990-talet, även om efterföljaren Dolphin Server Technology arbetade vidare.

 • Wang

Minidatorleverantören Wang Laboratories omsatte tre miljarder dollar och hade 33 000 anställda under 1980-talet. Sedan gick det sämre. Efter en rekonstruktion ändrades namnet till Wang Global och företaget köptes 1999 av nederländska Getronics. Wang tillverkade även specialiserade ordbehandlingsmaskiner.

 • Sun Microsystems

Suns riktiga storhetstid kom med interneteran då företagets servrar var populära. 2010 köptes Sun av Oracle, som vidareutvecklar många av produkterna. Nyligen lanserades en generation servrar med Sparcprocessorer.

 • Oracle

Oracle är en leverantör med stor bredd. På 1980-talet handlade det mest om databaser. Utmanade med framgång ledande IBM.