Tre haverier på tre veckor. Det gamla gistna journalsystemet Take Care, som nu är implementerat i i stort sett hela Stockolms läns landsting, verkar vara på fallrepet.

Man ska akta sig för att peka finger och gotta sig åt andras problem. Det är synd om patienter och sjukvårdspersonal och det är tufft för driftpersonalen på landstinget i Stockholm. It-chefen Susanne Bayard är förstås frustrerad och säger att de ännu inte förstår varför systemet stannar.

Första gången systemet gick ner var det en uppdatering av en brandvägg som orsakade stoppet. Anledningarna till de två följande stoppen är okända. Det man kan konstatera är att tekniken i vården kan vara riktigt farlig. I februari dog en patient efter att inte ha fått sina läkemedel levererade. Felet låg i ett av Apotekets system. Frågan är när vi får se första patienten dö på grund av ett driftstopp hos exempelvis Take Care?

En sådan tragisk händelse skulle definitivt sätta frågan om driftsäkerhet och servicenivåavtal på sin spets. Även om varken hård– eller mjukvara kan vara hundraprocentig så ska givetvis rutiner, backuper och så kallade fallback-lösningar garantera en hundraprocentig funktionalitet. Men så kommer den där mänskliga människan in i det hela och den tiotusende gången som ett system ska uppdateras eller en brandvägg konfigureras så är det något som slinter, en rutin som inte följs och en mjukvara som är gammal och plötligt är hela sjukhuset eller företaget lamslaget.

Driftsäkerhet kostar. Kompetens, utbildning, senaste versionerna av program, ny hårdvara, reservlösningar – allt är dyrt och kräver rigorösa rutiner och föreskrifter för att risken för stopp verkligen ska elimineras. När man väljer mellan att erbjuda fler vårdplatser på en överbelastad avdelning eller att satsa på driftsäkerheten i it-systemen kanske det är lätt att dra ner några miljoner på it-driften och i stället anställa ett sjukvårdsteam till. Jag vet inte om det är vad landstinget i Stockholm har gjort. Men som läget är nu tvingas de lägga betydligt mer pengar på drift.

Dessutom ...

... tycker jag att du ska nominera spännande unga it-bolag till vår nya snabbväxarlista Framtidsbolagen som vi presenterar i höst. Håll utkik på sajten där du snart kan nominera.