Enligt en rapport från Wall Street Journal höll Microsoft och Nokia nyligen samtal om ett eventuellt uppköp av Nokia mobiltelefonverksamhet. Uppgifterna om samtalen, som ska ha tagit plats tidigare denna månad i London, baseras på källor som är insatta i situationen.

De båda företagen ska enligt Wall Street Journal ha varit nära en muntlig överenskommelse, men Nokia drog sig ut ur förhandlingarna i sista stund. Skälet till Nokias beslut baseras enligt rapporten på prislappen och Nokias fallande marknadsandelar.

– Vi har ett nära samarbete med Microsoft och det är inte ovanligt att vi träffas med jämna mellanrum, säger en taleskvinna för Nokia till Wall Street Journal. Microsoft har inte kommenterat uppgifterna.

Det är okänt hur mycket Microsoft erbjöd Nokia, men Nokias börsvärde ligger nu på över 14 miljarder dollar, motsvarande drygt 90 miljarder kronor. Företagets omsättning förra året slutade på 40,15 miljarder dollar, cirka 259 miljarder kronor.

Enligt analytiker skulle ett uppköp gagna båda företagen.

– Det här är en affär jag tänkt på ända sedan Microsoft och Nokia började arbeta tillsammans. Det är en perfekt tid för Microsoft att expandera på nya områden, och ett uppköp av Nokia skulle möjliggöra just det, säger analytikern Jeff Kagan.

IDG News