Myndigheter i Hong Kong meddelade i fredags att Edward Snowden har lämnat landet, men uppgav inte vart han är på väg. Enligt den lokala dagstidningen, South China Morning Post, ska han ha bordat ett Aeroflot-plan till Ryssland, men slutdestinationen var okänd.

Han lyckades lämnade Hong Kong trots att amerikanska myndigheter utfärdat en ansökan om provisorisk arresteringsorder mot honom i landet.

Enligt ett uttalande från Wikileaks i söndags är Snowden på väg till Ecuador där han ansökt om politisk asyl. Amerikanska myndigheter ska enligt flera källor nu ha återkallat hans pass.

Wikileaks förgrundsfigur, Julian Assange, beviljades i augusti förra året politisk asyl i Ecuador. Han sitter dock fast i Ecuadors ambassad i London då han riskerar att gripas på väg till flygplatsen, för att utvisas till Sverige där han är misstänkt för sexualbrott. Enligt Julian Assange är det hans organisation som hjälpt Snowden att söka asyl i Ecuador.

Ecuadors utrikesminister bekräftade senare under söndagen att Snowden ansökt om politisk asyl i landet. Enligt ryska nyhetskällor ska han i söndags befunnit sig i transithallen på Moskvas flygplats och träffat en diplomat från Ecuador.

Amerikanska diplomater och myndigheter har utfärdat en varning till flera sydamerikanska länder att de inte bör hjälpa Snowden att fly till Ecuador.

Uppdaterat:
Det flyg som skulle ta Edward Snowden till Ecuador via Kuba lyfte på måndagen utan amerikanen. Vid en pressträff på måndagseftermiddagen säger Ecuadors utrikesminister att Snowdens asylansökan behandlas noga, i samarbete med Ryssland. Det skulle tyda på att Snowden fortfarande befinner sig i Moskva.