Andra världskriget
Både svenskar och britter tjuvlyssnade på tyskarnas telegramtrafik. Den var givetvis krypterad. Men svensken Arne Beurling räknade ut hur mekanismen i tyskarnas krypteringsmaskin G-skrivaren fungerade. Det var en fantastisk bedrift, särskilt med tanke på att han gjorde det på ett par veckor med penna och papper.
I britternas signalspaningshögkvarter Bletchley Park knäckte datorpionjären Alan Turing och hans medarbetare en annan tysk krypteringsmaskin, Enigma. För att snabbt kunna dechiffrera uppsnappade tyska meddelanden konstruerade teleingenjören Tom Flowers datorn Colossus. (I Tyskland hade Konrad Zuse redan konstruerat världens första dator, men nazisterna begrep lyckligtvis inte vad man kunde ha den till.) Britterna missade chansen att ta ledningen i datorutvecklingen därför att Colossus och allt som hänt i Bletchley Park hemligstämplades.
Amerikanerna knäckte japanernas kryptering och tog till det originella knepet att utbilda navajoindianer till radiotelegrafister. Indianerna telegraferade på sitt eget språk och förbryllade japanerna som trodde att navajospråket var en hemlig kod.