Det var under fredagen som betaltjänstföretaget Payson skickade ut ett mejl till sina kunder om en policyändring. Enligt denna så tillåter man inte längre att anonymiseringstjänster tar emot kortbetalningar från Visa och Mastercard. Ändringen genomfördes redan under måndagen, och har drabbat tjänster som Ipredator, Anonine, VPNtunnel med flera som alla låtit Payson hantera deras kortbetalningar.

Vad som ligger till grund för ändringen har inte klarlagts, och Payson har inte kunnat nås för en kommentar. En av grundarna till Ipredator, Peter Sunde, menar dock att det här beslutet får väldigt stora konsekvenser för friheten på nätet.

– Efter allt som hänt med Prism den senaste tiden så kommer detta. Den här typen av tjänster är ju till för att människor ska ha kvar rätten att slippa bli övervakade. Att man inte längre kan betala med kort ställer såklart till det för många som vill använda de här tjänsterna.

Han drar paralleller till Wikileaks, som fick donationer via kortbetalningar stoppade, vilket varit en rättslig process i isländsk domstol. Peter Sunde är inte delaktig i det dagliga arbetet med Ipredator, men utesluter inte att det kan bli en rättslig process liknande den som Wikileaks varit inblandad i. I det fallet vann Wikileaks mot kortföretagen. Han menar att kortföretagen har ett finger med i spelet kring varför Payson nu ändrat sina regler.

– Det är svårt att se att de här fallen inte hör ihop. Jag anser att anonymiseringstjänster i Sverige är betydligt säkrare än de amerikanska, så för mig är det inte otänkbart att det här är ett sätt att komma åt oss.

Uppdaterat (17:12): Visa Europa hälsar via sitt kontor i London att man förnekar all inblandning och att man inte på något sätt bestämt att Payson eller någon annan ska agera på det här sättet.