Det är de drygt 4000 eleverna på Jensens tretton gymnasieskolor som till hösten kommer få något nytt att visa upp till sina kamrater. De kommer nämligen, tillsammans med lärarna, att utrustas med varsin Chromebook, Googles svar på ultralätta bärbara datorer. I datorerna snurrar det molninriktade operativsystemet Chrome OS, där allt material lagras i molnet istället för på en inbyggd lagringsenhet. Susanne Askwall är it-chef och vice vd på Jensen Education, och hon förklarar varför valet föll på just Chromebook.

– Chromebooks är okomplicerade, kostnadseffektiva, och lätta för både elever och lärare att använda. Dessutom är Google Apps redan en populär miljö i skolvärlden eftersom den gör det enkelt att kommunicera och dela dokument.

Susanne Askwall ser dessutom stora möjligheter med att låta eleverna jobba mot molnet.

– Vi har sett att risken är större för att saker försvinner när de lagras lokalt på elevernas datorer, till skillnad mot när de lagras i molnet. Dessutom är det en stor fördel att eleverna kan komma åt sitt material oavsett var de befinner sig.

Partner i upphandlingen är it-leverantören Caperio, som utöver att rulla ut Chromebook på Jensens gymnasieskolor också fått i uppdrag att stötta lärarna i användningen av de nya datorerna. Valet av modell har fallit på den från Samsung, som är utrustad med en 11-tums skärm och väger 1,1 kg.

– Vi har tittat på elevernas och lärarnas behov ur ett pedagogiskt perspektiv, och sedan gjort vårt tekniska val. Här har Caperio varit till stor hjälp. De har varit med under hela resan, lyssnat på oss och ställt de rätta frågorna. För oss är det viktigt med en it-partner som kan skolans värld, och Caperio Skolpartners konsulter har själva jobbat i skolan och pratar av egen erfarenhet, säger Susanne Askwall.