Det var i förra veckan som flera kunder till betaltjänstföretaget Payson fick sina möjligheter att ta emot kortbetalningar stoppade. I ett mejl motiverades beslutet med en policyändring som inte längre tillät anonymiseringstjänster att ta emot kortbetalningar. Nu framkommer det att även andra verksamheter fått sina kortbetalningar stoppade, det rör sig bland annat om butiker som säljer mediciner, prestationshöjande preparat, eller intimprodukter.

En av Paysons kunder som Computer Sweden varit i kontakt med vill vara anonym av rädsla för att Payson ska stänga av även hans betalningar, men säger att han redan ser över andra alternativ.

– Jag tycker det är oförskämt att behandla sina kunder på det här sättet. Man kan åtminstone få lite framförhållning när sådant här händer, för oss e-handlare är kortbetalningarna otroligt viktiga.

Enligt honom så har branschkollegor han pratat med blivit drabbade och i vissa fall inte ens blivit förvarnade innan deras kortbetalningar stängts av. Vad som ligger till grund för policyändringen är för närvarande inte känt. I torsdagens nyhet från Computer Sweden så spekulerade Peter Sunde, grundare av Ipredator, att kortföretagen Visa och Mastercard utövat påtryckningar på Payson, en bild som också rapporterats vidare av internationella nyhetssajter. En bild som kortföretagen nu förnekar.

I en kommentar skriver Visa följande: " Visa Europe har inte varit involverade i det här ärendet på något sätt och har inte begärt att Payson eller någon annan ska agera på det här sättet."

Även Mastercard förnekar att man ställt krav på Payson: "VPN-ärendet med Payson är inte resultatet av ett beslut från Mastercard. Det här är ett ärende som enbart ska hänvisas till Payson."

Payson har inte kunnat nås för en kommentar.