Svagheter i den globala ekonomin, komponentbrist, dålig efterfrågan på Windows 8 samt ökat intresse för surfplattor har lett till att pc-försäljningen föll ytterligare under årets andra kvartal, det hävdar analysföretaget IDC i en ny rapport.

Under perioden april till juni skeppades totalt 75,6 miljoner pc-datorer, en minskning med 11,4 procent jämfört med samma period i fjol. Siffrorna inkluderar bordsdatorer, laptops, mini notebooks och arbetsstationer. Surfplattor räknas inte in.

Samtliga av de fem största pc-tillverkarna såg minskad global försäljning under perioden, men vissa av dem ökade sina marknadsandelar jämfört med konkurrenterna. IDC förutspår att försäljningen kommer att fortsätta att minska, men ser en vändning 2015.

– Det har hänt en hel del saker. Europas ekonomi är fortsatt svag och Asiens ekonomi har blivit sämre. Ekonomin i USA har dock gjort stora framsteg, säger Loren Loverde på IDC.

Pc-försäljningen i USA sjönk med 1,9 procent under det andra kvartalet. En minskning, men bättre siffror jämfört med tidigare kvartal.

HP är fortfarande den största pc-tillverkaren i USA men globalt tappade företaget förstaplatsen till Lenovo. Framförallt har Lenovo lyckats öka försäljningen utanför den asiatiska marknaden.

Även analysföretaget Gartner släppte i går en rapport som visar upp liknande siffror. Enligt Gartner minskade pc-försäljningen med 10,9 procent under årets andra kvartal.

IDG News