Dagen efter Microsoft presenterat sina omstruktureringar kommer nya besvärande uppgifter kring samarbetet mellan företaget och den amerikanska underrättelseorganisationen NSA. Enligt ett nytt dokument som Edward Snowden låtit The Guardian ta del av så har NSA i ett tidigt skeende haft tillgång till en bakväg in i tjänsten Outlook.com, detta redan innan den lanserades publikt. Med denna hjälp har NSA kunnat kringgå Microsofts egen kryptering, eftersom de kunnat samla in informationen redan i fasen innan den krypteras. Microsoft uppges även ha samarbetat med myndigheterna för att öppna upp tillgången till konversationer genom chattverktygen på Outlook.com.

Förutom Outlook.com så visar dokumentet att NSA även har kunnat samla in information från såväl Skype som molntjänsten SkyDrive, och att NSA och Microsoft haft ett nära samarbete för att underlätta åtkomsten till tjänsterna. Uppgifterna gör gällande att NSA bland annat bedrivit en omfattande insamling av röst- och videosamtal från Skype, och att information som samlats in genom Prism sedan rutinmässigt delats till både FBI och CIA.

De nya uppgifterna är givetvis besvärande för Microsoft, som redan fått utstå mycket kritik för sin inblandning i Prismskandalen. I ett uttalande insisterar företaget på att man bara ger ut kundinformation vid direkta krav från myndighetshåll, och att det bara berör specifika konton.

Redan i juni kom det ut uppgifter om att NSA haft tillgång till tjänster från flera stora aktörer, som Microsoft, Google, Apple, Facebook och Yahoo. Företagen har sedan dess envetet hävdat att det inte finns några särskilda bakdörrar för NSA till deras tjänster, och att det inte pågår någon omfattande insamling av information om företagens kunder. De nya uppgifterna tycks säga något annat.