Det är svåra tider för den traditionella bärbara datorn, som sett vikande siffror sedan ett tag tillbaka. Att Google i det klimatet valt att lansera sin serie Chromebook-datorer kan tyckas naivt, men nya siffror från analysföretaget NPD visar att det är en satsning som tycks ha burit frukt.

Det är främst i det prispressade segmentet under 300 dollar som nykomlingen hittat sina jaktmarker. Enligt NPD är var fjärde dator som säljs i den priskategorin idag en Chromebook, sett till den månatliga försäljningen i USA. Stephen Baker, analyst på NPD, tycker att man kan dra vissa slutsatser redan nu.

– Chromebook har definitivt påverkat marknaden, och de är här för att stanna, säger Stephen Baker till Bloomberg.

Eftersom nuvarande modeller etablerat sig i de lägre prisklasserna så tror Stephen Baker att tillverkarna framöver kommer rikta blickarna uppåt istället. Han menar att det finns potential för att börja erbjuda dyrare modeller och försöka ge ett mervärde även för konsumenter som idag köper datorer i mellanklassen runt 500 dollar. Idag befinner sig de flesta modellerna i den lägre prisklassen, medan gapet är stort upp till Googles egen Chromebook Pixel, som har ett rekommenderat pris runt 1299 dollar.

Medan konsumenterna tycks tagit emot Chromebook med öppna armar så finns det en viss skepsis kring huruvida detsamma kommer ske på företagsmarknaden. Hans Werner, analytiker på Radar, tror att det kommer gå trögare för Chromebook att charma de svenska företagen.

– Än så länge är det för tidigt att säga hur Chromebooks kommer slå i Sverige bland företagen, men de förväntas ha störst chanser i småföretagssegmentet, säger Hans Werner.

Han tror att det stora småföretagssegmentet i USA kan vara en fördel för Chromebook där, medan avsaknaden av ett lika stort sådant i Sverige kommer göra etableringen trögare här. De marknadsandelar som Chromebook skördat med sina låga priser kommer också möta en annan konkurrens på företagsmarknaden, där just hårdvaran redan är väldigt prispressad, menar Hans Werner.

Det återstår med andra ord att se hur om Chromebook blir den framgångssaga som Google hoppas på. Enligt siffror från Gartner hade Chromebook runt 5 procent av den amerikanska marknaden för bärbara datorer under det första kvartalet i år.