Microsoft avslutade sitt verksamhetsår med ett dystert resultat som missade förväntningarna både vad gäller omsättning och vinst. Det största skälet är att företaget tog en kostnad på nästan en miljard dollar i osålda Surface RT.

Under Microsofts fjärde kvartal som avslutades den 30 juni hade företaget en omsättning på 19,9 miljarder, upp med tio procent jämfört med samma period året innan. Microsoft missade därmed analytikernas förväntningar som var satt till 20,7 miljarder dollar i omsättning.

Nettoresultatet slutade på 4,97 miljarder dollar och inkluderar en kostnad på 900 miljoner dollar som är relaterat till lagerkorrigeringar av Surface RT. Ett tecken på att surfplattan sålt sämre än väntat. Även om kostnaden för Surface RT räknas bort, missade Microsoft analytikernas vinstförväntningar.

Microsofts chefsekonom, Amy Hood, uppger i ett uttalande att företagets resultat för det fjärde kvartalet påverkades av minskad pc-försäljning, men företaget upplever fortfarande stor tillväxt på företagsmarknaden och bland molntjänster.

Andra produkter som upplevde stark tillväxt under perioden inkluderar Office 365, Outlook.com, Skype och Xbox Live.

Enligt Microsofts vd, Steve Ballmer, arbetar företaget hårt tillsammans med sina samarbetspartners för att släppa nya enheter med Windows 8.1 de kommande månaderna.

Windows 8.1 kommer enligt Microsoft att släppas någon gång senare i år. Något exakt datum har dock inte meddelats ännu, men analytiker tror att det kommer att ske i oktober.

För räkenskapsåret 2012 hade Microsoft en omsättning på 77,8 miljarder dollar och en nettovinst på 21,9 miljarder dollar.

Microsofts aktie föll med nästan sju procent under gårdagens efterhandel.

IDG News