Icke-amerikanska kunder hos amerikanska molnföretag har dragit öronen åt sig efter den senaste spionskandalen som involverar underrättelseorganisationen NSA. Det visar en studie genomförd av branschorganet Cloud Security Alliance.

Studien visar att tio procent av 207 icke-amerikanska företag har brutit sina kontrakt med amerikanska molnföretag efter avslöjandet att NSA avlyssnar trafiken hos många större teknikföretag i USA.

Cloud Security Alliance, som är en oberoende organisation med 48 000 medlemmar i USA, uppger även i sin studie att 56 procent av de icke-amerikanska företagen är tveksamma till att arbeta med amerikanska molnföretag.

Endast cirka 30 procent av de tillfrågade uppger att de inte påverkas av spionskandalen, utan kommer att fortsätta att använda amerikanska molnföretag.

– Antalet skeptiker var större än vad jag förväntat mig. Jag trodde att de flesta företagen redan kände till att den här typen av aktiviteter pågår även i deras egna länder, säger Jim Reavis, medgrundare och vd på Cloud Security Alliance.

Cloud Security Alliance försöker nu få de amerikanska molnföretagen att sätta press på USAs regering och kräva mer detaljer kring vilken information som egentligen samlas in av NSA.

IDG News