Apple senaste kvartalsrapport skvallrar om potentiella problem för företaget. Inte minst bör vinstmarginalen som sjunkit från knappt 43 procent till mellan 36 och 37 procent oroa. De flesta hårdvaruleverantörer skulle kissa på sig av lycka över en vinstmarginal på 36 procent. Men på Apple har man säkerligen vant sig vid höga nivåer och en tillbakagång är aldrig bra för ett företag.

Den minskade vinstmarginalen tros bero på att äldre Iphonemodeller, med lägre marginaler, står för en stor del av Apples försäljning för närvarande. Därför känns inte den förväntade budgetmodellen ”Iphone Mini” som en räddning för företaget, eftersom även den tros bli en ”lågmarginalmodell”, åtminstone i Applevärlden.

Det är tydligt att Apple behöver släppa nydanande modeller, eller ännu hellre helt nya produkter, som förändrar marknaden. Sådana går det att ta rejält betalt för. Lägg till det att företaget fått en del kritik för att Iphone har för liten skärm. Därför kanske det finns substans i de rykten som nyligen publicerats i ansedda Wall Street Journal. Det talas dels om en Iphone med större skärm, dels om en Ipad med en skärm på hela 13 tum.

Vad gäller en Ipad med jätteskärm kan det naturligtvis vara så att Apples produktutvecklare mest har lite kul i labbet, med att prova knasiga idéer. Och det kan ifrågasättas om en 13-tums platta är en praktisk produkt. Men vem vet, nydanande produkter, inte minst från Apple, har tagit marknaden med storm förut.

En Iphone med större skärm känns betydligt mer realistisk på kort sikt. Det kanske är den nya produkt som Apples vd Tim Cook har pratat om som ska släppas i höst? Men mer troligt är att Iphone Mini ligger före i lanseringskön. Även om det är en produkt för en nisch med lägre marginaler än Apple är vana vid så blir företaget troligtvis tvunget att släppa den ändå, för att inte helt missa de kunderna.

En sak är i alla fall säker: Det kommer nya mobila enheter från Apple.