Uppgifterna om säkerhetstjänsten NSA och deras informationsinsamling tycks aldrig ta slut, när Edward Snowden via The Guardian igår publicerade en mängd nya dokument. I det senaste avslöjandet beskrivs ett program med namnet XKeyscore, som ger personalen på NSA tillgång att se och kartlägga vad miljontals människor gör på nätet, vilka sajter de besöker, vad de skriver i chatter, eller vilka mejl de skickar ut. Allt med hjälp av enklare sökningar.

Det var tidigare i somras som Edward Snowden påstod sig kunnat övervaka vem som helst med bara en knapptryckning, utan vare sig domstolsbeslut eller under överseende från någon hos NSA. Han beskrev bland annat hur han med hjälp av en mejladress skulle kunna få fram alla mejl som skickats till eller från kontot, och på vilka ställen adressen förekommer på internet. Detta var uppgifter som sedemera förnekandes av flera högt uppsatta politiker, som anklagade Edward Snowden för att ljuga om vilka befogenheter han hade haft hos NSA.

De nya uppgifterna om programmet XKeyscore verkar däremot bekräfta Edward Snowdens version. I dokumenten beskrivs utförligt hur användaren endast behöver fylla i ett enklare formulär för att få tillgång till enorma databaser över internetaktiviteten för miljontals människor. Programmet beskrivs som ett verktyg som "täcker i stort sett allt en vanlig användare gör på internet", vilket bland annat sägs inkludera innehållet i skickade mejl, vilka sajter som besökts av personen eller vilka sökningar som utförts.

Med hjälp av programmet kan användaren bland annat söka på ip-adresser, nyckelord, telefonnummer eller namn på personen som man önskar begära ut information om. NSA skriver att man fram till 2008 kunnat gripa över 300 terrorister, efter sökningar med XKeyscore.

Enligt amerikansk lag behöver NSA bara begära tillstånd när man på det här sättet bevakar en amerikansk medborgare. XKeyscore kan dock i praktiken användas för att bevaka amerikanska medborgare lika gärna som utländska medborgare utan att användaren har lagligt tillstånd för det, vilket knappast lär minska den splittring som redan finns bland de amerikanska politikerna.

De nya uppgifterna tillbakavisas av NSA-chefen Keith Alexander, som under den pågående Black Hat-mässan i Las Vegas säger att alla sökningar behöver godkännas av NSA-chefer innan de genomförs.