Windows Vista var länge Microsofts stora fiasko, men frågan är om inte Windows 8 är ett ännu större misslyckande. Förra månaden gick Windows 8 trots allt förbi Windows Vista i Netmarketshares mätningar av marknadsandelar för operativsystem. Nu har 8:an ökat ytterligare lite granna, till 5,4 procent.

Det är samtidigt långt ifrån den populäraste operativsystemversionen, Windows 7, med hela 44,5 procent av marknaden. Som god tvåa kommer snart tolvåriga Windows XP, ned något sedan förra mätningen – kanske på grund av att supporten går ut i april nästa år. Andelen för XP är nu 37,19 procent.

Problemen med Windows 8 har Microsoft försökt möta i med den uppgraderade versionen, Windows 8.1. För Microsoft är det avgörande att få in en ordentlig fot på marknaden för pekskärmar och plattor. Enligt flera experter finns också ett intresse bland företagen – de har väntat just på Windows 8.1. Framtida mätningar får utvisa om Microsoft har lyckats bättre den här gången.

Bland övriga operativsystem är OS X10.8 det som kommer närmast efter Windowsversionerna, med en marknadsandel på 3,28 procent.