– Jag har tvingats att fatta ett svårt beslut: att vara delaktig i brott mot det amerikanska folket eller att gå min väg efter nästan tio års hårt arbete genom att stänga ned Lavabit, skriver grundaren Ladar Levison på Lavabits hemsida.

Den exakta anledningen vill han inte avslöja:

– Jag önskar att jag kunde berätta om de rättsliga skälen som har lett fram till mitt beslut, men det kan jag inte. Jag tycker att ni förtjänar att få veta vad som pågår, med hänsyn till yttrandefriheten. Tyvärr har kongressen instiftat lagar som gör att jag inte kan säga mer.

Enligt experter som bland annat The Guardian har pratat med är det här första gången som något liknande har inträffat. Däremot gick en annan e-posttjänst, Silent Circle, ungefär samtidigt ut med att de också stänger ned sin tjänst.

En av Lavabits kunder var visselblåsaren Edward Snowden, som bland annat skickade inbjudningar till människorättsaktivister med flera till presskonferensen i Moskva i juli från just Lavabit. Ett antal Lavabitkunder visade sitt stora missnöje med nedstängningen genom att skriva meddelanden på Twitter.

– Bara för att Snowden använde Lavabit ska nu alla vi andra förlora våra mejl när min alla tiders stor favoritmejltjänst Lavabit stänger ned. Tack så mycket, fria västvärlden, skriver en besviken användare.

Flera företag som samarbetar med NSA i dess elektroniska övervakningsprogram vill berätta om samarbetet. De vill att de restriktioner som gör att de inte får berättas ska hävas.

Fakta

Lavabit är en mejltjänst som har funnits sedan 2004. Den grundades av programmerare i Texas, med anledning av oro för integriteten i Googles Gmail. Säkerheten för användarna var betydligt bättre i Lavabit än i till exempel Gmail, genom bland annat asymmetrisk kryptering.
Källa: Wikipedia