Just nu tokrasar pc-försäljningen. Den anledning som pekas ut oftast är att det går trögt för Microsoft att etablera Windows 8 som det nya dominerande operativsystemet på skrivbordet.

– Windowslägret måste göra något för att återställa förtroendet bland pc-användarna. Folk tvekar i sina inköpsbeslut, säger Acers vd Jim Wong i en intervju med Wall Street Journal.

Samtidigt finns det en kategori som ökar: Lätta bärbara datorer med Googles operativsystem Chrome OS, så kallade Chromebooks.

Acer är ett exempel. Under årets andra kvartal stod bärbara med Chrome OS för tre procent av Acers pc-försäljning, sett till omsättningen. Jim Wong tror att andelen för enheter med Chromes OS och Android kommer att vara mellan tio och tolv procent vid årets slut. I slutet av nästa år tror han att andelen kan stiga till hela 30 procent.

– Vi försöker öka försäljningen som är inte är Windowsrelaterad så snabbt som möjligt. Android är mycket populärt för smarttelefoner och dominerar på surfplattor. Jag ser också en ny marknad för Chromebooks, säger Jim Wong.

Acer är långt i från ensamt om att ha förhoppningar för enheter som inte kör Windows. Asus ordförande Jonney Shih har till exempel beklagat sig över Windows RT, Microsofts operativsystem för enheter med Armprocessorer. Han har stora förhoppningar på fortsatta framgångar för Googles Androidbaserade surfplatta Nexus 7 som tillverkas av Asus.

De förändringar som syns på pc-marknaden i dag verkar främst gälla konsumentsidan. Hur ser det ut på företagen?

– För många konsumenter finns det fördelar med Chrome OS. Men jag har svårt att se stora framgångar på företagsmarknaden. Mjukvaruutbudet är begränsat och annorlunda än för Windows, jag tror inte att företag kommer att skriva om sin mjukvara för Chrome OS, säger Andy Butler, analytiker på Gartner.

Microsoft motdrag mot framgångsvågen för Googles båda operativsystem är främst Windows 8.1. Förhoppningen är att uppgraderingen av företagets flaggskepp ska öka entusiasmen bland användarna. Det ryktas också om nya surfplattor med Windows RT. På sikt kommer naturligtvis också en ny version av mobiloperativet Windows Phone.

Fakta

Uppdelningen mellan Googles operativsystem är i dag att Android används på smartmobiler och surfplattor, medan Chrome OS används på bärbara datorer. Men det experimenteras med Android på både bärbara och stationära datorer.