I svallvågorna efter Snowdenaffären är e-posttjänsten Lavabit vid en första anblick ett till synes litet offer för USAs pågående kamp mot vad som börjar likna ett internets uppror mot övervakningssamhället. Men den här gången är vi många som undrar hur långt USA är redo att gå för att skydda sina hemligheter.
Lavabit var en ganska liten men populär e-posttjänst som lät sina 400 000 användare mejla säkert och krypterat. För några veckor sedan blev det känt att visselblåsaren Edward Snowden använde tjänsten, och i sin iver att hitta och stoppa alla läckor är de amerikanska säkerhetstjänsterna på krigsstigen och har troligen krävt att få tillgång till trafiken in och ut från Lavabits servrar. I stället för att böja sig för dessa krav bestämde sig ägaren Ladar Levinson för att agera enligt sin övertygelse och väljer därför att stänga tjänsten snarare än att kompromissa med integriteten för sina 400 000 användares e-post.
Det verkar onekligen som att den amerikanska staten försöker tvinga till sig rätten att lyssna av all e-post, och den som försvårar för USA att avlyssna sina medborgare får räkna med påhälsning av FBI.
Jag har alltid trott att själva idén om brevhemlighet var så starkt förankrad i vårt allmänna rättsmedvetande att den självklart även skulle gälla för e-post. Den som vill kryptera sin e-post ska kunna göra det, utan att för den skull bli misstänkt för brott. Men nu är jag inte lika säker. Här i Sverige har vi FRA-lagen som låter vår egen statsapparat avlyssna delar av svenskarnas internetkommunikation. I USA verkar det nu långt ifrån självklart att medborgarnas e-post ska få flöda fritt utan risk för att staten avlyssnar innehållet. Kanske är nästa logiska steg att USA helt förbjuder kryptering.
Lösningen tycks vara enkel. Det finns redan verktyg för att skicka krypterad e-post, och än så länge har det inte blivit olagligt att skicka hemligheter till varandra. Men att själv kryptera och dekryptera sin e-post är faktiskt så pass krångligt att en försvinnande liten andel av internetanvändarna bryr sig om att göra det, oavsett om de är oroliga för avlyssning eller inte.
Här finns en gyllene affärsmöjlighet för den som lyckas göra det så enkelt att använda krypterad e-post att även helt vanliga internetanvändare börjar göra det – utan att de behöver tänka på det. Precis som tjänster som Imessage eller Snapchat gjort att mängder av användare börjat skicka annat än sms till varandra kan en ny e-posttjänst som automatiskt krypterar allt bli väldigt populär även hos andra än oss foliehattar. Frågan är vem som vågar investera i detta, om risken finns att FBI knackar på dörren?
Måns Jonasson, webb- och varumärkesansvarig, Punkt SE