Rapporterna om Microsofts svårigheter med den Armbestyckade surfplattan Surface RT har duggat tätt på senare tid. Kulmen nåddes när det i somras meddelades att Microsoft gör en nedskrivning på 900 miljoner dollar, cirka 5,9 miljarder kronor, på grund av dålig försäljning av Surface RT. En annan indikation om stora problem är att analysföretaget IDC hävdar att endast 200 000 surfplattor med Windows RT såldes under första kvartalet i år.

Betyder det att det är dags för Microsoft att kasta in handduken och ge upp med Surface/Windows RT och i stället satsa helhjärtat på Surface Pro och Windows 8.1? Det verkar inte så. Jen-Hsun Huang som är vd på processortillverkaren Nvidia berättar i The Register att hans företag samarbetar med Microsoft för att skapa nästa version av Surface RT.

Det finns inte särskilt mycket detaljerad information om hur nästa Surface RT kommer att se ut, men en sak är Jen-Hsun Huang säker på: att mejlprogrammet Outlook kommer att finnas i en version för Windows RT när den nya plattan kommer. Han tror att Outlook – som inte fanns i den första versionen av Windows RT – får stor betydelse.

– Vi kommer att leverera den med nästa generation av Surface. Vi jobbar hårt med det och hoppas att det kommer att bli en stor succé, säger Huang.

Outlook är givetvis en applikation som är viktig på en surfplatta med Windows och det är anmärkningsvärt att Microsoft inte levererade den redan från start. Frågan är hur viktigt Nvidiachefens stöd för Windows/Surface RT är. Som en tillverkare av Armprocessorer (se faktarutan) som vill öka marknadsandelarna ser han naturligtvis en chans att haka på framgångar för Surface RT. Hans kollegor hos tillverkarna av surfplattor är inte lika hoppfulla. Senast i raden att hoppa av RT-tåget är Asus som uppenbarligen ser bättre möjligheter med andra operativsystem än Windows RT.

Inte heller bland analytiker råder det positiva tongångar.

– Vi tror att chanserna för Surface RT är väldigt begränsade, det finns betydligt mer entusiasm för Surface Pro. Det beror främst på att det inte går att köra vanliga Windowsappar med Windows RT, säger Leif-Olof Wallin, analytiker på Gartner.

Han tror att Surface Pro har en bra chans mot enheter med Android och IOS, i egenskap av ersättare för en vanlig pc.

En möjlig väg för Microsoft med Surface RT är att ta fram mindre modeller, till exempel med sjutumsskärmar. Leif-Olof Wallin är skeptisk till den strategin.

– Sju tum är en absolut minimistorlek för att man ska kunna köra vanliga applikationer, utan att de behöver skrivas om. Sjutumsplattor kan vara intressanta för en liten grupp extremt mobila användare. Det största intresset finns för plattor med skärmar på omkring tio tum.

Fakta

Den största skillnaden mellan Microsofts olika surfplattor är att Surface RT har en processor från Arm, medan Surface Pro har en sedvanlig Intelprocessor. Det har fört med sig att Microsoft skapat en specialversion av Windows 8 för enheter med Armprocessorer, kallad Windows RT. En anledning att satsa på Armprocessorer är bättre batterilivslängd.