Oracle har nått stora framgångar med färdigkonfigurerade lösningar som inkluderar både hårdvara och mjukvara. Hittills finns till exempel Exadata, Exalogic och Exalytics för specialiserade ändamål. Nu utökar Oracle sortimentet med Virtual Compute Appliance, vca, vars syfte är att göra det enkelt att köra i gång virtuella miljöer. Eller för att uttrycka det enkelt, för att köra generella, moderna datacenter.

Den formella lanseringen av vca sker i kväll, svensk tid. Den närmaste konkurrenten torde vara IBMs Pureflex, som lanserades i april. Den enkla hanteringen gör att Oracle tar ledningen.

– På den officiella lanseringen ska vi demonstrera hur man kan konfigurera en vca från början och få i gång en virtuell maskin med vår databas på 52 minuter. Det är en uppgift som normalt kan ta flera dagar, säger Adam Hawley, produktchef för virtualiseringsprodukter på Oracle, under en telekonferens som Computer Sweden deltar i.

Om man ska tro Adam Hawley är installationen väldigt enkel:

– Det enda du behöver göra är att trycka på en påknapp och ange en ip-adress, sedan sköter vca konfigureringen automatiskt.

Vca ska säljas i chassin som innehåller hårdvara som processorer, minne, diskar och nätverkskomponenter. Dessutom finns all mjukvara på plats. Mjukvaran kan delas in i tre huvudsakliga delar: virtualiseringsprogram, nätverksadministration och generella administrations- och övervakningsprogram.

En basleverans består av ett chassi med två servrar och kan byggas ut till totalt 25 servrar. Varje server har en åttakärning Xeonprocessor från Intel med klockfrekvensen 2,2 GHz, samt 256 GB minne. Den sammanlagda mängden minne blir alltså 6,4 TB.

Den finns en inbyggd användbar lagringskapacitet på sex TB, som främst är tänkt för intern administration. Externa lagringsenheter från Oracle, Netapp och EMC kan anslutas.

Vca kommunicerar med omvärlden med 10 Gbit-ethernet. Internt används infiniband för kommunikation mellan de separata servrarna. Infiniband uppfattas internt som snabbt ethernet, vilket innebär att det inte behövs konverteringar mellan olika nätverkstekniker. Nätverksaspekterna av vca, inklusive inbyggd hårdvara som växlar, konfigureras med software defined networking, sdn.

Den grundläggande mjukvaran för att hantera virtuella miljöer är delvis baserad på Oracles egna Linuxdistribution. Sedan kan olika Linuxdistributioner, Windows och Solaris köras som gästoperativ i de virtuella maskiner som startas. Det finns cirka 120 färdiga mallar för virtuella maskiner för att köra olika mjukvaror från Oracle, som databasen, mellanprogram och olika affärssystem.

Vca stöder inte standarder som Openstack och Openflow och Oracle uttalar sig inte om framtida beslut i det avseendet. I skrivande stund är uppgifter om priser, leveransdatum, samt kapacitet vad gäller antalet virtuella maskiner som kan köras inte kända.

Angående faktumet att Intels processorer används, och inte Oracles egna Sparc, säger Adam Hawley att det beror på att det var Intelprocessorer som användes när Oracle körde i gång arbetet med att skapa nyckelfärdiga servrar.

– Nu finns funktionaliteten som behövs även för Sparc, säger han, utan att närmare kommentera framtida lanseringar.

Fakta

På Oraclespråk kallas nyckelfärdiga produkter med både hårdvara och mjukvara för ”engineered systems”, medan resten av världen använder begreppet ”appliances”. Oracles senaste produkt i kategorin heter dock Virtual Compute Appliance.