De flesta bedömare tror sig veta att Iphone 5s ska presenteras den 10 september och att den nya versionen får en ny läsare som gör det möjligt att ersätta pin-koder med fingeravtryck. Tidningen Digitimes källor uppger dock att just denna komponent ställer till det lite i Apples planering eftersom produktionsbolaget Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) haft svårt att komma i gång med massproduktionen.

Problemet ska enligt tidningen bottna i svårigheter med att integrera styrkretsarna för fingerigenkänning med IOS 7. Från början var tanken att man skulle kunna ha tio miljoner telefoner klara för leverans redan i september men tydligen får man nu nöja sig med 3–4 miljoner. Före årets slut förväntas dock cirka 30 miljoner enheter kunna spottas ut ur fabrikerna.

Det kan jämföras med de 31,2 miljoner Iphones som Apple sålde under det senaste kvartalet.

Tekniken för identifiering via fingrarna kommer från Apples köp av Authentec 2012 och ska förutom förenklad inloggning även kunna användas för att genomföra mobila betalningar.

Bland övriga tekniker som förväntas dyka upp i Iphone 5s märks en uppdaterad A7-processor samt en kamera med dubbla led-blixar. Dessutom tyder mycket på att Apple äntligen ska komma till rätta med problemen kring de olika 4g-tekniker som används runt om i världen där man börjar använda 4g-kretsar som klarar samtliga frekvenser, exempelvis Qualcomms RF360.

I samband med lanseringseventet den 10 september förväntas Apple även presentera en ny version av Ipad där man lånar skärmteknik från Ipad Mini. Wall Street Journal uppger att den nya skärmen är konstruerad kring flera lager som består av en mängd peksensorer och bygger på ett filmbaserat material i stället för glas. Det skulle innebära att fullstora Ipad blir lättare och tunnare än dagens modeller.