Missnöjet bland investerarna kring dålig försäljning och information kring lanseringen av Surface RT har nu fått ett antal advokatfirmor i USA att reagera. Microsoft anklagas för att ha vilselett aktieägarna om försäljningen av Surface RT där introduktionen av plattan kallas för en "total katastrof".

Stämningen sker i form av en grupptalan där ett antal av Microsofts toppchefer utpekas, däribland vd Steve Ballmer, ekonomichefen Peter Klein, marknadschefen Tami Reller och redovisningschefen Frank Brod. Stämningen inleds med en kort historik kring lanseringen av Surface RT,

Därefter konstateras att Microsoft kände till att lanseringen var på väg att misslyckas. "Vad de tilltalade visste, men underlät att berätta för investerarna, var att Microsofts inträde på marknaden var en total katastrof, som ledde till ett överskott av övervärderade lager av Surface RT", uppges det i stämningen.

Samtidigt ska Microsoft ha gått ut med felaktiga finansiella uttalanden, bland annat under kvartalet som avslutades den 31 mars. Därmed fördröjdes ett medgivande från Microsoft att lanseringen av Surface RT hade resulterat i ett misslyckande.

Förra månaden medgav Microsoft i en inlaga till amerikanska finansinspektionen att företaget hade för stora lager av Surface RT, samtidigt som priset sänktes med 150 dollar, till 349 dollar för de enklaste modellerna.

Samtidigt tog Microsoft en engångskostnad på 900 miljoner dollar, som slog mot vinsten under andra kvartalet. I samma inlaga till amerikanska myndigheter uppgav Microsoft att företagets plattförsäljning, som inkluderar både Surface Pro och Surface RT, har uppgått till 853 miljoner dollar sedan lanseringen i oktober 2012. Detta var första gången som Microsoft diskuterade omsättningen för Surface offentligt.

Microsoft har avböjt en förfrågan om kommentarer.

Fakta

Microsoft har aldrig avslöjat hur många enheter som sålts. Enligt analysföretaget IDC har totalt 2,1 miljoner enheter sålts av Microsoft mellan oktober 2012 och oktober 2013.

Enligt stämningen kände Microsoft till problemen tidigare och borde ha skrivit av förlusten för plattförsäljningen redan under första kvartalet 2013.

Efter att Microsoft den 18 juli meddelade att företaget tar en engångskostnad på 900 miljoner dollar för Surface-plattorna, sjönk aktien med 11,4 procent under en dag. Aktiekursen har ännu inte återhämtat sig, utan stod senast 8,6 procent under kursen den 18 juli.

Stämningen, om den godkänns av domstol, avser att täcka aktieägarnas förluster för aktier som köptes mellan den 18 april och den 18 juli.

Bland advokatfirmorna som ingår i grupptalan återfinns Robbins Geller Rudman och Hutchings Barsamian Mandelcorn.