Google passerade en milsten under måndagen, när företaget betalat ut nära 2 miljoner dollar, drygt 13 miljoner kronor, till buggletare. Pengarna har bland annat gått till säkerhetsexperter som har avslöjat buggar i det utvecklingsprojektet Chromium, som ligger till grund för webbläsaren Chrome.

Nu höjer sökmotorjätten betalningarna till dem som avslöjar buggar.
I ett inlägg på Googles Chromium- och säkerhetsbloggar, uppger företrädarna Chris Evans och Adam Mein att principerna bakom buggletning är att få till stånd ett engagemang, framför allt från gemenskaperna runt företaget.

Under de tre år som projekten Chromium Vrp och Google Web Vrp, Vulnerability reward program, har gått, har mer än 2 000 säkerhetsbuggar avslöjats. Hälften av de 2 miljoner dollar som har betalats ut har gått till Chromium Vrp och hälften har gått till Web Vrp, uppger Google.

Nu höjs belöningen så att buggar som tidigare har givit 1 000 dollar i belöning nu kan ge upp till 5 000 dollar.

"Det innebär i detta fall att vi femfaldigar belöningarna", skriver Chris Evans och Adam Mein på sin blogg.

Belöningarna ökar också för buggar som utgör ett stort hot mot säkerheten, liksom till säkeretsexperter som genomför analyser av exempelvis sårbarheter i Googles mjukvara. Utvecklare som både hittar en bugg och tar fram en fix, kan räkna med en extra bonus.

Fakta

Nyligen släppte forskare på University of California i Berkeley, en rapport som visar att belöningsprogram för buggletare kan ge ett stort värde. Värdet av programmet överstiger kraftigt kostnaderna för de företag som erbjuder buggletarprogram. Rapporten är utlagd här.