Sedan i våras har säljaren bokfört falska order i Panda Securitys försäljningssystem, och på så vis fått ut ersättning för affärer som aldrig ägt rum.

Mannen har hämtat namn på potentiella kunder ur Pandas register och sedan registrerat egna e-postadresser i deras namn. Därifrån har han lagt beställningar till sig själv, bokfört dem i säljsystemet och på så vis kunnat hämta ut provision.

Bluffen uppdagades för en knapp vecka sedan. Trots det har Panda Security inte informerat sina övriga kunder om det som inträffat.

Totalt handlar det om en handfull affärer som aldrig genomförts, enligt Pandas finanschef Bo Gustavsson. I minst två av fallen har fakturor skickats ut till företagen, med krav på betalning för tjänster som de aldrig beställt.

En av fakturorna, som Computer Sweden har sett, gäller ett abonnemang på säkerhetstjänsten Panda Cloud Systems Management och är på drygt en miljon kronor. Mottagare var it-chefen på ett svenskt storföretag.

– Vi har aldrig köpt någonting av dem. Vi kommer att göra en rättsak av det här, säger it-chefen på företaget till Computer Sweden.

Bluffen uppdagades sedan kunder som fått de falska fakturorna tagit kontakt med Panda Security för att bestrida dem. Misstankar riktades mot en säljare på bolaget, som erkände när han konfronterades med uppgifterna.

Fredrik Losman är försäljningschef på Panda Security. Han menar att säljaren agerat helt på eget bevåg.

– Han har skapat egna mejlkonton med namn ur vårt kundregister och skickat beställningar till sig själv. När vi sedan tagit kontakt med kunderna för att få betalt så har det visat sig att det inte fanns någonting.

Bluffen har pågått sedan i mars i år, enligt Fredrik Losman. Han vill inte avslöja de totala summorna som säljaren kommit över.

– Vi har gått igenom allting och han har erkänt de två fallen. Till 99 procent är vi säkra på att ingen kund har betalat, säger Fredrik Losman.

Hur kunde det här hända utan att någon internt lade märke till det?

– Jag kan inte svara på det. Vi har gått igenom våra rutiner, men det är alltid svårt när någon lurar en inifrån. Hade vi krävt skriftlig dokumentation på alla affärer så hade han nog fejkat det också.

Säljaren ifråga är nu polisanmäld.

– Var han befinner sig nu vet jag inte, han har gått under jorden, säger Fredrik Losman.

– Vi känner oss svikna. Det är otroligt jobbigt. Det här är en person som jobbat för oss i ett och ett halvt år, och som suttit med på våra julmiddagar. Det är en rejäl törn.

Fakta

Panda Security är ett av världens största antivirusföretag. Bolaget säljer i första hand mjukvara till privatpersoner och företag men även större, molnbaserade säkerhetslösningar.

Bolaget kommer ursprungligen från Spanien, men har idag kontor i 57 länder. Den svenska verksamheten har sitt säte i Solna strax utanför Stockholm.