De har satt sin tydliga prägel på den svenska konsultmarknaden sedan början på 2000-talet, de stora offshoreleverantörerna, framför allt baserade i Indien. Med lägre timpriser har de knaprat marknadsandelar inom traditionella konsulttjänster.

Utvecklingen pågår med styrka än i dag. När Computer Sweden gick igenom läget hos de stora tjänsteleverantörerna inom it förra hösten visade det sig att tusentals svenska jobb försvunnit under senaste året.

Att jobben försvinner är en sanning med modifikation. I praktiken flyttas de till lågkostnadsländer.

Lika mycket som priserna pressas, lika mycket jobb flyttas till lågkostnadsländer, för att uttrycka det enkelt.

Samtidigt har de indiska konsultbolagen vuxit sig större och större.

Det är kunderna som drivit utvecklingen. I takt med att beställarna har mognat har de börjat ställa krav på att delar av leveransen ska komma från lågkostnadsländer.

En rapport från analysföretaget Gartner som kom i somras visar att pressen nu ökar på offshoreleverantörerna – från ett helt annat håll. Det är den ökande efterfrågan på molntjänster som gör att offshoreleverantörerna ställer om och investerar i molnbaserade tjänster. De som är för långsamma eller som inte klarar av skiftet får se sin försäljning sjunka som en sten, och förr eller senare köps de upp eller försvinner från kartan.

Enligt rapporten växer marknaden för molntjänster med 18 procent i år till att omsätta 131 miljarder dollar, motsvarande 851,5 miljarder kronor. 2015 väntas omsättningen ligga på 180 miljarder dollar. Det motsvarar ungefär 1 170 miljarder kronor.

I rapporten sätter Gartner fingret på att de tio största indiska leverantörerna tappat i tillväxttakt under de senaste fem åren. 2011 växte de med 21,8 procent och förra året med 12,7 procent. ”Offshoreleverantörer utan en molnstrategi riskerar sin långsiktiga framtid”, konstaterar Gartner i rapporten.

Vad man kan konstatera är att också den utvecklingen är kunddriven. Initialt möttes molnet med skepsis. Nu har kunderna kommit över osäkerheten och de börjar ställa krav. Det skyndar på utvecklingen. För offshoreleverantörerna är det bara att ställa om. För dem som lyckas väntar en biljonmarknad runt hörnet. För dem som misslyckas väntar en enkel biljett ner i källaren.

Fakta

Marknaden för molntjänster växer så det knakar men NSA-skandalen som exploderade i somras riskerar att innebära ett hack i kurvan, åtminstone för de amerikanska leverantörerna. Enligt en studie från branschorganisationen Information Technology & Innovation Foundation skadar skandalen förtroendet för de USA-baserade molnleverantörerna – och de riskerar att förlora miljarder kronor i omsättning.

Däremot ges de europeiska molnleverantörerna en chans att ta andelar på de amerikanska företagens bekostnad, tror rapportens författare Daniel Catro.

– Leverantörer i flera konkurrerande länder ser chansen, säger han.

35 miljarder dollar riskerar de amerikanska leverantörerna tappa i omsättning, på grund av affären, enligt rapporten.

2013: 852 miljarder kronor

2015: 1 170 miljarder kronor

30 procent växer molntjänster årligen i Sverige, enligt analysföretaget Gartner.