Det framgår av ett pressmeddelande från Microsoft.

- Det finns inte en perfekt tidpunkt för den här typen av förändringar, men nu är rätt tidpunkt, säger Steve Ballmer i ett uttalande.

Steve Ballmer kommer enligt pressmeddelandet att sitta kvar på posten i ytterligare tolv månader. Under den tiden ska Microsoft försöka hitta en ny vd. Steve Ballmer säger vidare att Microsoft nu behöver en vd som långsiktigt kan driva företaget vidare från att vara ett mjukvaruföretag till att bli ett tjänste- och hårdvaruföretag.

Beslutet att avgå som vd kommer efter att företaget fått hård kritik för dåliga försäljningssiffror, både när det gäller nya operativsystemet Windows 8 och surfplattorna i Surface-serien.

Microsofts styrelse har tillsatt en speciell kommitté som ska driva processen med att tillsätta en ny vd. I kommittén ingår bland annat företagets grundare Bill Gates.

Steve Ballmer tog över som vd på Microsoft efter Bill Gates år 2 000. Han började dock på företaget redan 1980 när han anställdes som företagets första affärschef. 2006 tog han över skutan på allvar när Bill Gates slutade som chefsarkitekt för mjukvara på Microsoft.

Aktien gick upp nio procent i förhandeln efter beskedet att han avgår.