Microsoft meddelade i fredags via ett pressmeddelande att företagets vd. Steve Ballmer, lämnar företaget inom tolv månader. Företaget har nu tillsatt en kommitté som ska leta efter en ny vd.

Det snabba och oväntade beslutet har lett till en mängd spekulationer kring skälet bakom Ballmers avgång. Flera analytiker tror att beslutet togs av Microsofts styrelse.

– Han tvingades definitivt ut av styrelsen. Antingen körde de ut honom eller så placerade de honom i en situation som tvingade honom att rädda sitt ansikte, säger Patrick Moorhead på analysföretaget Moor Insights & Strategy.

Den största ledtråden enligt honom är att Microsoft satt en tidsfrist på tolv månader för att hitta en ersättare.

– Normalt brukar en styrelse arbeta i tysthet med att hitta en ersättare, men nu har de satt upp en offentlig tidslinje, något som jag tror betyder att beslutet kom mycket hastigt, säger Patrick Moorhead.

Han tror att det största skälet till beslutet beror på fiaskot kring Surface RT, Microsofts surfplatta som kostade företaget 900 miljoner dollar i nedskrivningar.

– Jag är säker på att det beror på nedskrivningen av Surface RT. Det öppnade styrelsens ögon och Steve Ballmer fick skulden för problemet, säger Patrick Moorhead.

I ett meddelande till Microsofts anställda i fredags antyder Steve Ballmer att det inte var hans idé att lämna företaget.

– Det här är en känslomässig och svårt sak för mig att göra. Jag tar dock det här steget då det är i företagets bästa intresse, företaget jag älskar, skriver Steve Ballmer till de anställda.

Steve Ballmer har arbetat på Microsoft sedan 1980 och tillsattes som vd år 2000 när Bill Gates drog sig tillbaka. Han kommer att sitta kvar på vd-posten fram till dess att en ersättare utses. Bill Gates, som fortfarande är styrelseordförande, kommer även att sitta i den kommitté som ska leta efter en ny vd.

IDG News