Processorn Sparc har funnits sedan 80-talet och finns i en rad olika utföranden anpassade för särskilda serverbehov. Den version som Oracle presenterat under veckans Hot Chips-konferens kallas M6 och ska vara skräddarsydd för leverantörens utbud av databaser och servrar för tunga beräkningar.

M6 har tolv processorkärnor, dubbelt så många som förra årets M5-version, där varje kärna stöder åtta separata arbetsflöden vilket ska innebära att man kan köra 96 processer samtidigt.

– Det innebär att vi kan öka konsolideringen av virtuella arbetsflöden och särskilt då på program som körs i minnesdatabaser, säger Oracles produktspecialist Ali Vahidsafa under sin presentation på Hot Chips.

Sparc M6 har stöd för arbetsminne på 1 terabyte, precis som IBMs Power8 som även den har tolv kärnor med stöd för åtta arbetsflöden vardera.

Oracles nya processor ska användas i servrar som har upp till åtta processorer och dessa ska sedan kunna sammankopplas via en konstruktion kallad Bixby där upp till 96 processorer ska dela på minnen och andra resurser.

När den nya processorn dyker upp i Oracles servrar är ännu inte klart.
Under Hot Chips-konferensen finns även Fujitsu på plats och visar upp en egen variant av processorn kallad Sparc X+ där man lyckats pressa in 16 kärnor i varje processor. Den är tänkt att använda i stordatorer som rymmer upp till 64 processorer och som klarar 2 048 parallella arbetsflöden.

Fakta

Hot Chips är en av halvledarindustrins viktigaste konferenser och har arrangerats varje år sedan 1989. Konferensen hålls på Stanforduniversitetet i Kalifornien. Arrangör är Institute of Electrical and Electronics Engineers.