Ipeer i Karlstad har fått lite extra råg i ryggen sedan Tillväxtverket valt att satsa pengar på den lite annorlunda molntjänst som företag nu lägger sista handen på. Med Hosted VMware uppger sig Ipeer vara först i Sverige som VMware Vcloud Provider samt tror sig ha en mer flexibel tjänst jämfört med konkurrenterna.

– Alla är på väg in i molnet men ingen vill fastna. Företag vill lätt kunna flytta färdiga installationer i molnet hem eller till en annan leverantör. Men det går inte så lätt, och är desto svårare om man vill ha sina data i Sverige, säger Erik Arnberg, marknadschef på Ipeer.

I ett uttalande säger Ipeers vd, Johan Hedlund att den nya tjänsten gör det möjligt för små och stora företag att sträcka ut sina privata miljöer till ett externt moln med samma säkerhetskrav, hanteringssystem och policies.

Ipeers Hosted VMware Cloud ska göra det möjligt att ”bygga publika, privata eller hybridmoln och sömlöst flytta innehåll eller datakraft mellan företagsnät och Ipeer”.

Tanken är att den nya molntjänsten ska kunna administreras som ett virtuellt datacenter och för att garantera stabilitet och prestanda har Ipeer ett samarbete med IBM där man använder Pureflex-servrar samt IBM Storewise för lagringen.

Fakta

Familjeföretaget Ipeer etablerades 2006 i Karlstad och har även kontor i Stockholm och i Bangalore. Koncernen har 40 anställda och omsätter drygt 50 miljoner kronor per år.
Hostingverksamheten utgår från en ny, 225 kvadratmeter stor datahall med 4 000 servrar.
Bland kunderna märks SAS, Ikanobanken, Porsche, Vårdapoteket och Svenska Rallyt.