Det sade kommissionens talesman i telekomfrågor, Ryan Heath, vid en pressbriefing på torsdagen.

– Jag kan bekräfta att vi fortfarande planerar att ta bort extraavgifter för roaming, sade han och tillbakavisade medieuppgifter om att kommissionen har ändrat sig.

Den 11 september håller kommissionens ordförande José Manuel Barroso sitt årliga tal om "tillståndet i EU" och väntas tillkännage förslaget då.

En källa i kommissionen sade att det slutliga målet fortfarande står fast även om det har skett ändringar i kommissionens metod för att uppnå målet.

– När man byter från ett gemensamt pristak i hela EU till att kunder inte betalar mer för roaming än för andra tjänster hemma så leder det till att folk kommer att betala olika mycket i olika länder, sade källan.

– Vi måste också se till att inte alla skaffar sig mobilabonnemang med operatörer i Litauen, där priset är lägst. Det är otroligt komplicerat att räkna ut, fortsatte källan.

Källan förnekade att det finns en konflikt inom kommissionen mellan generaldirektoratet för den digitala agendan och generaldirektoratet för konkurrens om EU bör skapa en gemensam övervakningsmyndighet för telekom. DG konkurrens har förespråkat en sådan EU-myndighet.

– DG digitala agendan vill också det, men tror att man kan nå samma resultat på annat sätt utan den stora politiska striden som en EU-myndighet skulle innebära, sade källan i kommissionen.

I förslaget den 11 september kommer kommissionen också att behandla frågan om nätneutralitet.

NYHETSBYRÅN DIREKT