Volumental tar fram en molntjänst som tillsammans med en enkel djupseende kamera kan skapa digitala 3d-modeller av objekt i omvärlden. Målet är att du enkelt ska kunna skriva ut modellen hemma på din egen 3d-skrivare eller skicka den till ett företag som fixar det åt dig. Företagets kampanj på Kickstarter är övertecknad långt innan deadline trots att den som satsar inte erbjuds någon direkt produkt.

– Kickstarter är ett sätt för oss att få en massa testanvändare och sprida ordet om vad vi gör, säger Caroline Walerud.

Hon är vd för företaget som är sprunget ur ett forskningsprojekt på KTH kallat Kinect@home. Där ville forskarna, som sedan tillsammans med Caroline Walerud blev Volumentals grundare, ha hjälp att skanna vardagliga objekt med Microsofts Kinect-kamera till Xbox. Det speciella med Microsofts Kinect är att den med hjälp av två kameror och en speciell sensor kan skapa bilder med 3d-information. De insamlade 3d-objekten skulle sedan ligga till grund för att skapa robotar som kan navigera runt hemma. I dag satsar grundarna i stället på att kommersialisera tekniken för att skapa modellerna.

– Det är samma grundidé tekniskt sett. Vi har utvecklat en platform i företaget så att modellerna är mer anpassade för slutanvändningsområden. Tjänsten har också blivit mer lättanvänd. Vi är de första i världen med denna teknik som fungerar både på pc och Mac till exempel, säger Caroline Walerud.

Just nu går det att skanna bilder gratis på företagets webbsida, men tanken är att ta betalt för varje modell som någon vill ladda ner eller skriva ut. Alla beräkningar för 3d-modellen sker i molnet och det gör enligt Caroline Walerud företagets tjänst mer flexibel.

– Vill du göra det med ett nedladdat program krävs en kraftfull gamingdator. Vår tjänst fungerar på en enkel bärbar dator, säger hon.

I nästa steg hoppas hon att mobiltelefoner och surfplattor också ska få kameror med djupseende. Det skulle ge företaget en betydligt större marknad.

För att utveckla den generella skanningstjänsten vill Volumental också vara med och utveckla enskilda tjänster där företagets teknik används. Första kunden är ett australiensiskt företag som gör ortopediska hjälpmedel. Tanken är att ortopeden enkelt ska kunna skanna en patients fot på mottagningen för att sedan direkt via webben kunna beställa ett skräddarsytt hjälpmedel, som inlägg eller skor.

Caroline Walerud ser också framför sig hur tekniken kan användas av vanliga konsumenter för att hitta rätt storlek på skor. Noggrannheten på mätningarna varierar beroende på vilken kamera som används. Men Caroline Walerud säger att för en fot handlar det om ett fel på några millimeter, för ett rum om centimeter.

– Så det blir ganska exakt.

Utmaningen för Volumental är nu att utveckla sina algoritmer för att bygga en modell som enkelt kan skrivas ut i en 3d-skrivare. I dag måste de digitala modellerna efterarbetas manuellt för att resultatet ska bli fritt från hål och andra skavanker som uppstår i skanningen. Det är bland annat till den utvecklingen som pengarna från Kickstarterkampanjen ska gå.

Här kan du ta en titt på en 3d-modell skapad med Volumental.

Fakta

Företaget är grundat i december 2012 och till största delen finansierat med två miljoner kronor i stöd från Vinnova. Företaget finns på inkubatorn Sting på KTH och har även fått en mindre investering därifrån.