Efter förvärvet kommer ett antal toppchefer att börja på Microsoft, däribland Nokias vd Stephen Elop. Han har tidigare varit toppchef på Microsoft och utpekas som en av toppkandidaterna till vd-posten på Microsoft när Steve Ballmer slutar.

Köpet motsvarar ungefär halva Nokia. Därmed väntas 32 000 anställda på Nokia börja på Microsoft, inklusive 4 700 i Finland. Efter affären, som väntas bli klar under första kvartalet nästa år, ska det som är kvar av Nokia inrikta sig mot utrustning för mobila nätverk. Nokia behåller även sin kartverksamhet och kartorna kommer att licensieras till Microsoft som en del i affären.

"Smart drag för Microsoft och bra för båda företagen. Vi kommer att få massvis med talang och teknologi till företaget. Vi har alla sett det fantastiska arbete Nokia och Microsoft utfört tillsammans", skriver Steve Ballmer i ett mejl till anställda på Microsoft.

Microsoft har ett långtgående samarbete med Nokia på den mobila arenan, men har ändå inte lyckats upprepa sina framgångar på stationära datorer på smarttelefoner och plattor.

Uppdatering:

Köpet av Nokias mobildivision är därför ett logiskt steg för Microsoft anser Gartneranalytikern Carolina Milanesi. För att klara av att hålla jämna steg med konkurrenter som Apple och Google måste Microsoft helt enkelt bli bätte på mobilsidan.

– Tiden håller på att rinna ut för Microsoft på mobilsidan och det här ger dem en chans att få ut nya produkter snabbare på marknaden.

Men Nokia har ju inte varit så framgångsrikt på sistone?

– Nja, det beror på hur du ser på det. Det är ett mycket mindre företag i dag än vad det en gång var men Stephen Elop har gjort ett bra jobb med att få det på rätt köl igen. Problemet är varumärket – en möjlighet är att Lumia är det som kommer att användas nu.

Carolina Milanesi tror att Stephen Elops chanser att efterträda Steve Ballmer ökar i och med köpet.

– Microsoft behöver någon som verkligen förstår mobilitet och han har gjort ett bra jobb.

Är det här bara en naturlig fortsättning på det samarbete de haft?

– Det är skillnad på att vara partner och att vara ett företag men visst är det här något som växt fram. Men framför allt handlar det om att Microsoft inte kunde ta risken att någon annan köper Nokia, säger Carolina Milanesi.